Artikel top billede

TDC overvejer at leje fiber hos konkurrent

Efter tidligere krigslignende forhold spørger TDC nu om mulighederne for at leje sig ind på konkurrents fiberforbindelser.

Telekæmpen TDC overvejer nu at leje sig ind på de fiberkabler, som er på vej på Bornholm i form af et samarbejde mellem Bornholms Fibernet, Østkraft og SE (tidligere Syd Energi).

Det fortæller Ole Kofod, der er direktør for Bornholms Fibernet og en af idemændende bag projektet.

"Vi har fået en henvendelse fra TDC omkring en forespørgsel på, hvad det vil koste dem at bruge vores fiber. Og den har vi da modtaget positivt," siger Ole Kofod.

Han peger på, at der bliver bedre økonomi i det samlede fibernet, hvis flere parter vil benytte nettet.

"Hvis de vil bruge dem på den rigtige facon, så er det jo positivt. Men hvis de vil bruge vores fibernet til at prøve at spænde ben for os, så er det ikke så heldigt," siger han.

Leje kan være billigere for TDC

Hos TDC bekræfter presserådgiver Rasmus Avnskjold, at TDC har forespurgt bornholmerne om muligheden for at leje sig ind på de nye fiberforbindelser. 

"Når vi spørger, hvad det koster at leje sig ind, så er det fordi vi undersøger mulighederne for, hvordan vi kan levere de bedste produkter til kunderne, og om det er på vores eget net eller et net, vi lejer os ind på", siger han.

Han understreger, at der er tale om en uformel forespørgsel om potentielle muligheder for fremtiden, og at der dermed er tale om sonderinger.   

Ville stoppe bornholmk fibernet  
Forespørgslen er interessant, fordi TDC tidligere er gået i kødet på Bornholms Fibernet, fordi teleselskabet mente, at samarbejdet med det kommunalt ejede forsyningsselskab Østkraft var problematisk.

Tesen var, at kommunalt støttet fiber ville bryde elforsyningsloven og kommunalfuldmagten, og dermed være konkurrenceforvridende.

Samtidig har selskabet noteret sig, at eksperter har fundet fibernet til øens grid-net forsøg unødvendige. En modstand TDC senere opgav, dog uden at fravige udsagnet om at konkurrencen vil blive unfair.

Udbudsregler overholdt

Sidst i 2011 offentliggjorde Bornholms Fibernet et samarbejde med SE, som med investeringer for millioner af kroner og indholdsleverandøren Waoo, der ejes af en række elselskaber, vil stå for den praktiske del på Bornholms Fibernet.

Et samarbejde, som ifølge et svar til Folketinget fra Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard (R) ikke er i strid med EU's udbudsregler. 

Bornholms Fibernet gav ifølge DR Bornholm i december afkald på det tilskud på 4,2 millioner kroner fra EU Regionalfond, som oprindelig var skyld i en del af tvisten mellem parterne. Det skete, fordi kravene gav for lidt albuerum, sagde Ole Kofod til nyhedsmediet.  

Leje kan være rationel løsning

Hos TDC siger Rasmus Avnskjold, at TDC selv er ved at udbygge sit eget fibernet på Bornholm, som dog ikke når ud til hele øen endnu. Derfor kunne der i TDC's optik være en rationel logik i at leje sig ind på det bornholmske net, fremfor at bruge rigtigt mange penge på at bygge sit eget.

"Og det er jo ikke hensigtsmæssigt at rulle to net ud lige ved siden af hinanden. Når vi spørger, er det fordi, at vi regner med, at nettet kommer. Vi prøver ikke at stoppe, at der bliver rullet teknologi ud til danskerne," siger han. 
  
Hos Bornholms Fibernet fortæller Ole Kofod, at firmaet har svaret TDC, at firmaet skal bruge mere tid, inden forespørgslen kan bespares. Men han er helt i tråd med TDC's logik. 

"Jeg synes, at det er overordentligt positivt, hvis vi kunne bruge det samme fibernet, så vi kunne nøjes med at lægge et net ned. Vi bygger jo heller ikke to veje ved siden af hinanden, vi deles om den der er," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere