Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC: Der vil komme unfair konkurrence på Bornholm

Det vil skævvride konkurrencen, hvis kommunalt energiselskab på Bornholm får lov til at udrulle fibernet, lyder det fra TDC.

Læs også:

Skepsis: Bornholmerne har da ikke brug for fibernet

Selskab vil udrulle fiber til alle bornholmske hjem

Det bornholmske energiselskab Østkraft har store planer om at udrulle fibernet på Bornholm.

Men TDC finder det konkurrenceforvridende, hvis Østkraft får lov til at rulle fibernet ud til hjemme. Samtidig er selskabet af den opfattelse, at den nuværende infrastruktur på øen er tilstrækkelig. 
 
Hvorfor er I imod, at Østkraft udruller fiber til alle husstande i forbindelse med at gøre Bornholm til test-ø for intelligente elsystemer? 
 
"En udvikling af bredbåndsmarkedet baseret på fair konkurrence mellem private udbydere har hidtil ført Danmark til en ledende position i sammenligning med andre lande. TDC er principielt imod offentlig støtte til udrulning af infrastruktur, hvilket vil være tilfældet med Østkraft, der er kommunalt ejet," siger afdelingschef Henning Sørensen fra TDC. 

"Desuden har jeg forstået, at blandt andre Energinet.dk ikke finder det nødvendigt med fibernet for at lave intelligente elsystemer," siger han videre. 

Vil have dispensation

Energiselskabet, der er kommunalt ejet, må ifølge lovgivningen ikke udrulle fibernet til øens hjem, da en udrulning ikke er direkte energirelateret.
 
Østkraft arbejder dog på at få dispensation, fordi selskabet vil bruge fibernet til at håndtere intelligent strømstyring.

Det nuværende bredbånd fra TDC er ikke tilstrækkeligt, lyder det fra Østkrafts bestyrelsesformand, Knud Andersen.   
  

Hvorfor er det problematisk, at et kommunalt ejet energiselskab gør det, når statsejede Dong tidligere har gjort det? 
 
"I det omfang Dongs udrulning var baseret på offentlige midler, var det tilsvarende problematisk," siger afdelingschef Henning Sørensen fra TDC.
 
Hvorfor finder I det problematisk, når Østkraft vil åbne fibernettet for alle tjenesteudbydere? 
 
"Selve udrulningen af infrastrukturen er det mest omkostningstunge ved udbud at tjenester på bredbåndsmarkedet. Jo mere af denne udgift, der er finansieret af offentlige midler, jo mere unfair bliver det forretningsgrundlag, som TDC's udbud til de samme kunder skal konkurrere imod." 
 
Østkraft har tidligere kontaktet TDC og spurgt, om ikke teleselskabet ville være med til at opgradere infrastrukturen med fiber til hjemmene. Hvorfor ville TDC ikke være med?
 
"Seneste kontakt fra Østkraft til TDC om fiberadgang går tilbage til juli 2009, hvor TDC ikke udbød fiberbaseret bredbånd til hjemmene andre steder i landet, men også den gang leverede TDC fiberforbindelser til erhvervsvirksomheder. Der var tale om et helt konkret afgrænset projekt i Hasle i forbindelse med nedgravning af fjernvarmerør, og det kunne TDC og Østkraft dengang ikke blive enige om betingelserne for."

Det er ikke første gang, at der har været en tvist mellem Østkraft og TDC.

Østkraft har tidligere været registreret som partner i et fiberprojekt på Bornholm. Her fik fiberprojektet, der hedder Bornholms Fibernet, EU-støtte trods massive protester fra TDC.

Læs også:

Skepsis: Bornholmerne har da ikke brug for fibernet

Selskab vil udrulle fiber til alle bornholmske hjem
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere