Artikel top billede

Energiselskabet Østkraft vil udrulle fibernet til alle bornholmske husstande. Foto: Dansk Bredbånd.

Skepsis: Bornholmerne har da ikke brug for fibernet

Et energiselskab på Bornholm vil udrulle fibernet til alle øens husstande, men flere parter tvivler på behovet.

Energiselskabet Østkraft på Bornholm ønsker at udrulle fibernet til alle øens husstande.
 
Ifølge Østkrafts bestyrelsesformand, Knud Andersen, er det nødvendigt med fiber, fordi øen er blevet europæisk testzone for intelligent strømstyring også kaldet smart grid. 

Det kræver en bedre infrastruktur end den, som TDC i dag har rullet ud til borgerne i form af ADSL-bredbånd, mener han.
 
Men loven står i vejen for Østkraft, fordi energiselskabet er kommunalt ejet. Det må ikke have andre aktiviteter end dem, der er direkte relateret til energi.
 
Derfor ønsker Østkraft dispensation, og energiselskabet har blandt andet kontaktet Klima- og Energiministeriet. 
 
Styrelse: Ikke et behov
Computerworld har bedt om aktindsigt i Energistyrelsens materiale, der omhandler Østkrafts ønske om etablering af fibernet på øen.
 
Heraf fremgår det, at hverken Energistyrelsen eller den statsejede energivirksomhed Energinet.dk ser fibernet som værende en forudsætning for smart grid.
 
"Kommunerne har forsøgt at argumentere for fibernet i forhold til smart grids og timeaflæste målere, men ifølge Energinet.dk holder argumentationen ikke, idet der indtil videre ikke er behov for mere end ADSL-forbindelser. Energistyrelsen er af samme opfattelse som Energinet.dk," står der i et notat fra 10. august 2010.
 
"Der vil måske på lang sigt blive brug for fibernet i forhold til styring af energiforbruget, men på det tidspunkt vil fibernettet formodentlig være udbygget af andre," står der videre i notatet fra Energistyrelsen.
 
Dermed ser notatet ud til at understøtte det synspunkt, som TDC hele tiden har brugt. Teleselskabet har argumenteret, at ADSL-linjerne til de bornholmske husstande dækker behovet. 
 
Professor: Ikke behov for alle hjem
Frede Blaabjerg, der er professor ved Aalborg Universitet med ekspertise i smart grids, mener dog, at det ikke kan stilles helt så firkantet op.
 
"I det scenarium, hvor man gerne vil styre eksempelvis lidt belastning om natten og bruge det til at stabilisere nettet, er den nuværende kommunikation stort set ok," siger professoren. 
Ved nogle husstande med mange elproducerende enheder, som skal bidrage til den samlede elproduktion på øen, vil ADSL-linjen ikke være nok, vurderer han. Det kan være husstande med solceller, brændselsceller og små vindmøller. Her er der behov for meget hurtig reaktionstid, forklarer Frede Blaabjerg.
 
"Ikke nødvendigvis normalt, men når man kommer i nogle situationer, hvor der ser ud til at opstå fejl. Det kræver noget mere båndbredde, og der kan jeg måske godt se et behov for mere, end teleselskaberne kan opfylde i dag," siger han.
 
Professoren konkluderer derfor, at fiber er relevant for en mindre del af husstandene på Bornholm.
 
"Jeg kan ikke her afvise, at det kan være relevant ud fra nogle få energiproducerende enheder, men jeg tror ikke, at der er behov for det ud til rigtig mange forbrugere," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere