Artikel top billede

Foto: Anders Engelbøl.

Bornholm får kæmpe fibernet til 200 millioner kroner

200 millioner kroner pumpes i nyt fibernet på Bornholm.

Et mindre bornholmsk fiberprojekt er pludselig vokset til et stort projekt på hele øen.
 
De tre selskaber Bornholms Fibernet, SE (tidligere Syd Energi) og Østkraft er gået sammen om at etablere et fibernet på øen. Prisen lyder på 190 millioner kroner.
 
Bornholms Fibernet er et fiberselskab, som oprindeligt ville udrulle fibernet til 1.000 hjem i de fire byer Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker, men projektet udvides nu til flere andre byer.
 
Større gravearbejde 
De tre byer Østermarie, Østerlars og Vestermarie vil ligesom øens største by, Rønne, også blive koblet på fibernettet.

Flere steder er der allerede lagt tomme rør til fiber ned, mens et større gravearbejde ved Rønne begynder i 2012.
 
Øens borgmester, Winni Grosbøll, er begejstret for projektet.

Hun er samtidig næstformand i Østkraft, som er involveret i projektet.
 
"Det er en god nyhed for Bornholm, at lokale kræfter kan og vil løfte så stort et projekt. Det får stor betydning for vækstmulighederne i vores erhvervsliv og dermed for vores bestræbelser på at stoppe og vende nedgangen i befolkningstallet," udtaler hun i en pressemeddelelse.
 
Hun benytter samtidig pressemeddelelsen til at kritisere den teleinfrastruktur, der er på øen. Det vil sige TDC's kobbernet.
 
"Det har længe set ud som om moderniseringen på teleområdet ville gå uden om Bornholm, men det gør nu vi selv noget ved," siger hun.

Slagsmål om statsstøtte

TDC har tidligere afvist, at Bornholm skulle være specielt underforsynet med bredbånd.
 
Netop Borhnolm og Bornholms Fibernet har tidligere været en juridisk slagmark.
 
Bornholms Fibernet fik tidligere i år statsstøtte til at anlægge et fibernet i Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker.

Forinden havde TDC protesteret imod statsstøtten med henvisning til, at det var konkurrenceforvridende.
 
TDC fandt det videre mistænkeligt, at det lokale energiselskab Østkraft optrådte som partner i projektet, fordi Østkraft er ejet af kommunen. Kommunalt ejede elselskaber må ikke lægge fiber ned til forbrugere.
 
Over halvdelen kobles på
I dagens pressemeddelelse fra fiberpartnerne understreges det også, at Østkraft kun vil rulle fiber ud til de beboere, der deltager i det store EcoGrid projekt.

Det indebærer, at 2.000 elforbrugere skal deltage i et europæisk projekt om intelligent strømstyring.

Behovet for fiber på Bornholm i forbindelse med EcoGrid har tidligere været vendt i Energistyrelsen. Her blev der rejst tvivl om behovet for fiber til at gennemføre projektet.
 
SE, der pumper 10 millioner kroner i projektet, er medejer af fiberselskabet Waoo, der tilbyder tv, telefoni og internet. Netop Waoo bliver indholdsleverandør på det nye bornholmske fibernet.
 
Gravearbejdet vil finde sted fra 2012 til 2016, og planen er, at over 60 procent af alle hjemmene på øen bliver koblet på.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere