Artikel top billede

Elendigt bredbånd sender KMD-system til tælling

Udsigten til gigantiske besparelser i sundhedsvæsenet ser dystre ud, viser kæmpe pilotprojekt. Læs her, hvad der blokerer for gevinsterne.

Læs også:
Snart erstatter smarte it-løsninger dit lægebesøg

Her er tegningerne til Danmarks næste EPJ-skandale

85 kronisk syge og ældre har gennem det sidste halve år været prøvekaniner i et stort opslået velfærdsprojekt med formålet at teste muligheden for telemedicin.

Mens borgerne er blevet udstyret med touchscreens og andet udstyr, er der blevet afholdt omkring 1.500 videomøder mellem borgere og sundhedspersonale gennem de seneste mange måneder.

Men det viser sig nu, at der ligger store sten på vejen i forhold til at opnå potentielle millionbesparelser i sundhedssystemet.

"Som netværksdækningen er nu, er vi desværre ikke i stand til at præsentere en positiv business-case," lyder det ifølge Kommunernes IT Magasin fra Kirsten Skovrup, kontorchef i Aalborg kommune og projektleder på Online Velfærd.

Skærme fryser

Forsøget har nemlig vist store bredbåndsproblemer i form af blandt andet fastlåste skærme og lydudfald.

Projektet har samtidig gjort det klart, at op imod en tredjedel af de personer, der er i målgruppen for Online Velfærd, alene på grund af deres bopæl og dermed svage bredbåndsforbindelser er afskåret fra de omkostningsbesparende videokonsultationer.

"Der har nogle steder været problemer med, at billedet fryser, og lyden falder ud - det kører lidt op og ned med modtagelsen. Og hos en tredjedel af borgerne er det umuligt at gennemføre møderne på grund af for dårlig netværksforbindelse," udtaler Kirsten Skovrup til Kommunernes IT magasin.

Vækker bekymring på Christiansborg

Projektet er støttet af fonden for Velfærdsteknologi og har udover Aalborg været prøvet af i Greve, Aabenraa og Kerteminde.

KMD står bag den teknologiske løsning, som der ifølge magasinet også har været børnesygdomme med.

I den forbindelse er der dog en softwareopdatering på vej, der kan afhjælpe noget af problemet.

Opdateringen betyder nemlig, at løsningen fremover kun vil kræve 0,5 mbit i stedet for 1,5 mbit i både up- og download i dag.

Politiker stiller spørgsmål

Erfaringerne fra projektet har da også vakt bekymring på politisk plan, hvor Dansk Folkepartis it-ordfører Dennis Flydtkjær i en række §20-spørgsmål nu har afkrævet svar fra erhvervsminister Anette Vilhelmsen (SF).

Et af dem lyder:

"Hvad er ministerens holdning til, at en stor del af de forsøgspersoner, som indgik i et regeringsstøttet og offentligt finansieret forsøg med videobaseret ældreomsorg, havde så ringe bredbåndsforbindelser, at billedet frøs eller forsvandt under samtaler med kommunen?"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere