Artikel top billede

Nej til Google Apps igen: Kommune må ikke gå i skyen

Google Apps er lukket land for kommuner, viser ny sag fra Sverige. Også herhjemme er arbejdet med at anvende Google-løsningen strandet.

Salems Kommune i Sverige har endnu engang fået afvist et ønske om at anvende Google Apps i form af mail og kalender i skyen. 

Den svenske pendent til det danske Datatilsynet har afvist kommunens ønske med henvisning til manglende klarhed over, hvordan Google behandler blandt andet slettede data.

Det skriver vores kolleger på Computersweden.

"... i aftalen (med Google, red.) er en ganske bred formulering, som betyder, at der er en mulighed for at behandle Salems personlige oplysninger til egne formål. Google kan heller ikke sætte en maksimal tid for, hvormår de sletter persondata, som Salem Kommune fjerner," siger Ingela Alverfors, der er jurist i det svenske Datainspektionen, til Computersweden.

Også problemer i Danmark

Sagen er ikke ulig den, som vi herhjemme har haft i Odense Kommune, der ønskede at anvende Google Apps til lærernes elevplaner.

Det indebærer, at personoplysninger opbevares i skyen. For at det kan godkendes, skal Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området - men det har ikke kunnet lade sig gøre i samme grad, som det eksempelvis er muligt med Microsofts Office 365.

Der er dog også kommuner, der allerede anvender Google Apps.

Narvik Kommune i Norge har fået det norske Datatilsyns godkendelse til at anvende Google Apps. Narvik havde ellers - ligesom Odense Kommune - oprindeligt fået et nej fra Datatilsynet, men til sidst endte det alligevel med, at Google Apps kunne tages i brug.

Herhjemme er udfordringen, at Google endnu ikke har en databehandleraftale, der ligesom Microsofts kan fungere sammen med de lovgivningsmæssige krav i Danmark.

Det danske datatilsyn har tidligere oplyst til Computerworld, at en ny, dansk Google-sag kan komme på tale, hvis eksempelvis Odense Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at søge en ny tilladelse.

John Bonnerup, der er it-sikkerhedsleder i Odense Kommune, oplyser dog til Computerworld, at kommunen ikke har tænkt sig at prøve sagen igen.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Denne kontorpakke dominerer (endnu) hos danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere