Artikel top billede

Foto: Philip Elberling. (Foto: Copyright © by Philip Elberling / Philip Elberling)

Lars Mathiesen: Derfor stopper jeg som it-direktør i Nykredit

Interview: Efter knap 40 år i Nykredit er det slut for selskabets it-direktør Lars Mathiesen. Læs her, hvad den ombejlede it-mand nu vil bruge tiden på.

37 år.

Så lang blev karrieren i Nykredit for selskabets CIO, Lars Mathiesen, der i de seneste 12 år har siddet som it-direktør med ansvar for en lang række digitaliseringsprojekter i finansvirksomheden med omkring 4.000 medarbejdere.

Nu er det slut, hvilket du kan læse mere om her: Dansk top-CIO stopper efter stor ledelsesrokade.

Beslutningen om at stoppe lige nu, mens Nykredit går igennem en hård omstrukturering med fyringsrunder og ledelsesrokader, er helt hans egen, bedyrer Lars Mathiesen.

"Dåbsattesten viser 57 år, og hvis jeg skal ud og prøve noget andet, så er tiden inde nu," forklarer han til Computerworld.

Stopper for sent

Lars Mathiesen fortæller, at han faktisk planmæssigt ville have været stoppet for to år siden, da han var 55 år.

"Jeg meddelte min chef for længe siden, at jeg ville stoppe med fuldtidsarbejde, når jeg var 55 år og allersenest, når jeg fyldte 60. Det er en plan, som jeg har haft i mere end 10 år, og som kun min nærmeste har kendt til," forklarer han.

"Når der nu sker en masse ændringer i Nykredit (med omstruktureringen, red.) skal man også stille sig til rådighed, for ligesom i militæret er man jo som it-direktør altid i et vist beredskab. Og jeg kan sige, at det ikke betød det store for mig, om det blev den ene eller den anden måned, jeg stoppede."

Og det blev altså februar 2014, der var endestationen i Nykredit for Lars Mathiesen, som efter en velbesøgt afskedsreception nu går med drømme om at kunne se børn og børnebørn noget oftere samt spille bridge, golf og supplere de faste, årlige rejser til huset i Spanien og lejligheden i Paris med eksotiske destinationer.

Ikke tid til badebukser

Det er dog på ingen måde slut med karrieren, selv om den tidligere it-direktør nu ikke længere ønsker at stemple ind som fuldtidsansat nogen steder.

I stedet er drømmen, at slutningen af den erhvervsaktive tid skal bruges på mellem 5 og 10 poster inden for bestyrelsesarbejde og ledelsesrådgivning.

"På den måde kommer jeg nok også til at tjene en skilling, selv om økonomien ikke spiller den store rolle," forklarer Nykredits tidligere it-direktør.

Så mange jobtilbud har Lars Mathiesen på ærmet

Og det kommer næppe til at skorte på arbejdsgivere, da Lars Mathiesen i den seneste tid er blevet inviteret ud på knap 100 møder med interesserede virksomheder i mellemstørrelsen, som han kalder dem.

"Forbavsende mange har henvendt sig, og jeg har et frokostmøde i dag og skal mødes med tre virksomheder på mandag. Så jeg har ikke sluppet det hele og trukket badebukserne på," fortæller Lars Mathiesen.

Virksomhederne er ifølge Lars Mathiesen især interesserede i hans ledelseserfaring.

Et pænt to-cifret antal virksomheder har konkrete forslag til, hvordan de kan bruge den nu tidligere it-direktørs erfaringer.

It-direktør uden it-erfaring

Indtil videre har han et par helt konkrete aftaler i hus.

Han forventer at have kapret omkring fem stillinger som enten bestyrelsesmedlem eller rådgiver i slutningen af marts.

"I Nykredit har jeg også været en del rundt i forretningen og lært mange ting, som jeg kan bruge på mine fremtidige poster. Faktisk vidste jeg ikke meget om it, inden jeg blev it-direktør," erkender manden, der blev udpeget til Årets CIO i 2006 af Computerworld.

"Jeg synes, man gør it mere komplekst, end det i virkeligheden er, når man bruger en masse tre-bogstavsforkortelser og taler teknik. For mig handler det grundlæggende om ledelse i en foranderlig verden, hvor man skal sørge for at spille godt sammen med forretningen og kundernes behov."

"En god it-afdeling og it-chef skal have fat i de rigtige folk med de rette kompetencer og have opbakning fra ledelsen og hele virksomheden. Set i det lys har jeg været rigtig heldig i Nykredit," fortæller Lars Mathiesen.

Han opfordrer derfor alle ledere med mod på muligheder og forandringer til at kigge mere i retning af it-afdelingen.

Mange initiativer

I løbet af sin tid som it-direktør i Nykredit har han været med til mange nye it-tiltag.

Lige fra at rulle en SOA-platform ud i virksomheden over introduktionen af blogs og webcam-kundekonsultation til at være ansvarlig for it-infrastruktursamarbejdet i Totalkredit, der er en realkredit-sammenslutning af 70 banker, sparekasser og andelskasser.

Den største milepæl og hårdeste beslutning, mener han dog selv, blev truffet i 1997, da han sad som privatkundedirektør med ansvar for Nykredits privatkundemarked.

Her er Lars Mathiesens hårdeste beslutning i Nykredit

"Dengang skulle vi tage en beslutning om at blive en digital virksomhed, og helt konkret handlede det om, hvorvidt vi skulle åbne en netbank eller åbne 200 fysiske filialer rundt omkring i landet. Nu virker det beslutningen let, men det var den ikke dengang," erindrer Lars Mathiesen.

Med netbanken kom også callcentre og udrulning af CRM- og workflow-systemer, som falder de fleste virksomhedsledere naturligt i dag, men som ikke var mainstream i slutningen af det forrige årtusinde.

"Da vi introducerede blogs for små 10 år siden, tog beslutningen en time og implementeringen to uger. Til gengæld betød det rigtig meget på image-kontoen, da vi teknologisk lige pludselig så ud til at være langt foran alle andre," fortæller Lars Mathiesen.

Dropper kæmpe it-projekt

På den negative front fortæller den færdige it-direktør, at han ikke kan komme med nogen eksempler på mindre heldige episoder eller beslutninger.

Heller ikke det store forkromede it-system Finacle, som for få år siden blev indkøbt hos Infosys og siden udrullet og udviklet til en samlet pris på et stort trecifret millionbeløb med det formål at være Nykredits 'styresystem' til styring af andre af virksomhedens it-programmer.

Den mission lykkedes ikke, og finansvirksomheden har for nylig stoppet projektet, der menes at have kostet op mod en halv million kroner om dagen at have i luften.

"It-mæssigt har det faktisk været en stor succes, men når der ikke er forretningsmæssige behov, så gælder det bare om at stoppe sådan et projekt så hurtigt som muligt, og det sker engang imellem," fortæller Lars Mathiesen, som ikke vil benævne projektet som en fiasko.

"Vi tager jo løbende stilling til, om et projekt kan blive en succes. Jeg synes faktisk, der er lidt for meget fokus på priser i et it-projekt, for virkeligheden og dermed også ønsker til funktionalitet skifter jo undervejs, så prisen og selve projektet kan se ret anderledes ud, når man er færdig," lyder det fra Lars Mathiesen.

Fik den yngste it-politiker

Sideløbende med sin karriere i Nykredit har den afgående it-direktør også bestredet posten som formand for it-interesseorganisationen Dansk IT i midten af nullerne.

Her har en af mærkesagerne været øget digitalisering i den offentlige sektor, hvor han som formand for Dansk IT blandt andet tilbage i 2006 slog på tromme for den tvangs-selvbetjening mellem det offentlige og borgerne, som er gennemført i dag. 

Ifølge Lars Mathiesen har den offentlige digitalisering i det seneste årti været noget af en rejse, hvor vi først er ved at være hjemme nu. 

"I begyndelsen hos Dansk IT talte vi altid med de yngste folketingspolitikere, men i de senere år har det jo vist sig, at også mange på ministerniveau er begyndt at interessere sig for digitalisering. Det er jo ret naturligt, når man ved, at velfærdssamfundet af afhængigt af digitaliseringen," fastslår han.

Med Lars Mathiesens exit i Nykredit forlader han en virksomhed, som i dag har omkring 500 it-medarbejdere og en it-afdeling, som nu skal ud at lede efter en afløser til en af selskabets mest trofaste medarbejdere, der trådte ind i virksomheden som 20-årig, da han stadig studerede økonomi i Aarhus.

Læs også:
Dansk top-CIO stopper efter stor ledelsesrokade




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere