Artikel top billede

Derfor får jyderne snart hurtigere internet

Danmark får snart sit tredje større internetknudepunkt, der denne gang er placeret i Jylland. Læs her, hvad det kan komme til at betyde for jyske internetfirmaer.

I næste måned åbner der et nyt internet-knudepunkt i Skanderborg ved Aarhus.

Det drejer sig om den såkaldt DIX (Danish Internet eXchange), hvor flertallet af de danske internetudbydere udveksler trafik med hinanden.

DIX'en drives i dag af det DTU-baserede i2, der er en fortsættelse af UNI-Cs Forsknings- og samfunds division, der i starten af 2013 blev virksomhedsoverdraget til DTU.

I dag findes DIX'en to andre steder i Danmark - ved DTU i Lyngby og i Interxions datacenter i Ballerup - begge steder nord for København.

Og nu åbner der så snart en tredje og jysk udgave i Skanderborg.

"Alt andet lige betyder det hurtigere og billigere internetforbindelser for de jyske erhvervsvirksomheder, der har et meget stort internet-behov," siger Martin Bech, som er direktør i i2, til Computerworld.

Derfor er det hurtigere og billigere

Han forklarer, at de billigere forbindelser skyldes, at lokale virksomheder omkring Aarhus- og Skanderborg-området nu kan nøjes med korte, dedikerede forbindelser til den nye DIX frem for lange kabler til Ballerup og Lyngby i Københavnsområdet.

"De virksomheder har sikkert den slags forbindelser i dag, men det foregår typisk igennem et teleselskab og til teleselskabets priser. Ved at tilmelde sig DIX'en bevæger de sig ind på et engros-marked med engros-priser uden et fordyrende mellemled i form af et teleselskab," fortæller Martin Bech.

Et eksempel, hvor hurtigheden betyder noget, kunne være en telekonference mellem to virksomheder.

"Det er ikke sikkert, at en kunde kan mærke forskel på få millisekunder ved almindeligt internetbrug, men vi har udført forskningsmæssige forsøg med musikere, der spiller sammen over nettet, og der skal jeg love for, at der betyder få millisekunders forsinkelse alt," forklarer Martin Bech.

Han nævner samtidig, at der ved tilmelding til DIX'en er en række etableringsomkostninger som eksempelvis udstyr og etableringen af en række IP-adresser.

Almindelige borgere i Jylland vil næppe komme til at opleve den store forskel på oprettelsen af den nye DIX, indtil der kommer nogle lokale indholdsleverandører, der streamer store mængder af data ud til kunderne.

Et opgør med København

Med udvidelsen i det jyske forventer i2, at blandt andre udbydere af by- og bolig-net samt medie- og indholdsudbydere vil tilslutte sig DIX'en. Udviklingspunktet kommer til at ligge i Nianets datacenter i Skanderborg, hvor den officielle åbning finder sted den 11. juni.

Nianet er i dag ejet af 16 el-selskaber, der i forvejen er godt repræsenteret i Danmarks hovedland.

"For os, der har arbejdet med internetinfrastruktur i mange år, står DIX'en som noget ganske særligt. Der er ikke mange, der ved det, men DIX'en har været en meget væsentlig faktor for udbredelsen af billige og hurtige internet- og hosting-tjenester i Danmark," forklarer Nianets administrerende direktør Rasmus Helmich i en pressemeddelelse.

"Så vi er supertilfredse med, at DIX'en valgte os til deres udvidelse til Jylland. Vores jyske DIX vil også give en mere jævn fordeling af internettrafikken i Danmark, som historisk set har været centreret i retning af København," fortsætter Rasmus Helmich i pressemeddelelsen.

Læs også:
Hjertekammeret i Danmarks internet får ny adresse

Nyt dansk web-knudepunkt udfordrer DIX




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere