Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Massiv internet-overvågning kan udløse kæmperegning til staten

Flere års forgæves logning af danskernes internet-adfærd har kostet millioner af kroner hos teleselskaberne. Nu kan det komme på tale, at teleindustrien sagsøger staten for den kiksede data-opsamling.

En stor sejr.

Sådan betegner Teleindustriens direktør, Jakob Willer, Justitsministeriets nylige aflivning af den kæmpemæssige dataindsamling, der har fundet sted de seneste syv år om danskernes internet-adfærd.

For teleselskaberne har i de forgange år været lovmæssigt forpligtede til at indsamle og opbevare den såkaldte sessionslogning, hver gang danskerne har bevæget sig ud på nettet, hvilket har kostet teleselskaberne millionvis af kroner i udstyr.

"Det har været dyrt i lagerkapacitet at opbevare alle disse data, fordi sessionslogningen har udgjort langt størstedelen af de data, der er blevet gemt," fortæller Jakob Willer.

Han anslår, at teleselskaberne årligt har betalt omkring 50 millioner kroner for både sessionslogningen på nettet og logningen på mobiltelefoner.

Han ønsker ikke at sætte tal på, hvor meget den nu fjernede sessionslogning har kostet telebranchen.

Vi tager den først internt

Efter at armene er kommet ned oven på sejren om at få fjernet sessionslogningen, fortæller Jakob Willer, at teleselskaberne 'snarest muligt' skal mødes og diskutere, om de vil kræve erstatning for den nytteløse internet-overvågning.

"Teleselskaberne har haft en masse dokumenterede udgifter for den ubegrundede logning. Derfor skal vi have drøftet internt, om en egentlig erstatningssag kan komme på tale," siger han.

Jakob Willer erkender, at disse udgifter i sidste ende er blevet tørret af på kunderne, da teleselskaberne "ikke trykker deres egne penge" og derfor igennem årene har søgt at få deres logningsudgifter tilbage igennem højere priser for kunderne.

Grotesk lang logningstid

Hvornår og hvem meget kompensation, teleselskaberne søger at få vredet ud af staten, ønsker han ikke at udtale sig om på nuværende tidspunkt.

"Vi skal lige have analyseret situationen og seriøst drøfte, om der skal søges erstatning. For det er jo grotesk at opretholde denne logning i så mange år, uden at det har ført til efterforskningsmæssige resultater," siger Jakob Willer.

Han nævner også, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt det vil føre til lavere tele-priser, hvis teleselskaberne gør alvor af deres nuværende raslen med sablen og sagsøger staten.

"Vi skal som sagt snarest mødes og diskutere, hvordan vi skal reagere på denne situation. Den tager vi ikke igennem pressen," lyder det fra Teleindustriens direktør.

I en mail til Computerworld skriver Justitsministeriet: 

"Erhvervslivet har efter Justitsministeriets opfattelse ikke krav på erstatning i anledning af reglerne om sessionslogning."

Læs også:
Jubel og forundring over stop for dansk internet-overvågning

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere