Artikel top billede

Jubel og forundring over stop for dansk internet-overvågning

At danskerne ikke længere skal overvåges på internettet, vækker jubelscener hos tunge erhvervsorganisationer. Alligevel er der flere, der undrer sig over kovendingen fra Justitsministeriet.

Bedre sent end aldrig.

Så kort opsummerer direktøren for Teleindustrien, Jakob Willer, dagens beslutning fra Justitsministeriet om at droppe den omstridte internetovervågning, som er klart den største del af den danske logningsbekendtgørelse.

"Jeg er meget tilfreds med, at Justitsministeriet nu tager konsekvensen af ubrugelig logning og bringer proportionaliteten tilbage som et relevant kriterium i overvågningsdebatten," skriver Jakob Willer i en sms til Computerworld, mens han sidder til samråd på Christiansborg, hvor netop logningen er til debat.

Han fortæller, at der til samrådet er udbredt tilfredshed med sløjfningen af sessionslogningen.

Også selv om flere folketingspolitikere og lobbyister til samrådet ifølge Jakob Willer undrer sig over, hvad der konkret har fået Justitsministeriet til at ændre vurdering af, hvor nyttig sessionslogningen egentlig er.

Vi har alle sammen betalt

Dansk Erhverv er også til stede på samrådet.

Her er der ligeledes stor glæde at spore, selv om den tunge erhvervsforening samtidig ryster på hovedet over, at overvågningen af danskerne på internettet blev indført som et ekstra dansk skridt i implementeringen af et EU-direktiv om logning af telefonbrug.

"Det er os alle sammen, der har betalt for Danmarks enegang her. Både i kroner og ører og i retssikkerhed. Danske virksomheder har brugt væsentlige summer på at leve op til de danske logningsregler, som de er blevet påtvunget," lyder det fra chefkonsulent i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard i en pressemeddelelse.

"Selskaberne har kun haft ét sted at sende regningen hen, og det er til deres kunder og dermed almindelige danskere," fortsætter Janus Sandsgaard.

Det anslås, at det koster teleselskaberne omkring 50 millioner kroner om året at holde overvågningen i luften, hvilket vil sige i alt 350 millioner kroner, siden logningen blev indført i 2007.

Ikke i strid med frihedsrettigheder

Oven på sløjfningen af internet-logningen har Justitsministeriet udsendt en pressemeddelelse.

Her bliver det gjort klart, at ministeriet umiddelbart ikke ønsker at ændre i den resterende del af overvågningen, som handler om danskernes samtaler og sms'er på mobiltelefonerne.

Heller ikke selv om EU-domstolen for nylig har underkendt hele EU's logningsdirektiv for at være i strid med grundlæggende frihedsrettigheder.

Hvordan den danske telefonlogning skal fungere i fremtiden, vil politikerne på Christiansborg diskutere til efteråret, når det nye folketingsår går i gang.

Læs også:

Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere