Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

"Man burde undersøge CSC i stedet for en retssag mod hackere"

Danmarks største hacker-sag burde i stedet være en sag mod CSC, der har forsømt god it-sikkerhed, lyder det fra internetpolitisk tænketank.

Interview: Sagen om Danmarks største hacker-sag kører for fuldt blus i retten på Frederiksberg.

Læs også: Nu begynder Danmarks største hacker-sag

Når man læser mediernes dækning af sagen, kan man hurtigt få den opfattelse, at de tiltalte allerede er dømt skyldige, men den opfattelse sættes der nu et stort spørgsmålstegn ved.

"I stedet for en retssag mod personer - skyldige eller ej - burde man se på sikkerheden i CSC, der har vist sig at være ringe gennem meget lang tid. Den forsømmelighed burde man efterforske. Jeg synes, at CSC er sluppet meget let i denne sag," siger Christian Panton.

Han er medstifter af Bitbureauet, der definerer sig som en uafhængig internetpolitisk tænketank og en interesseorganisation for internettet, der drives på foreningsbasis.

"Skyldsspørgsmålet er som bekendt ikke afgjort endnu, så jeg kan ikke sige noget om den side af sagen. Men det materiale, der er lagt frem i retten, er fra en teknisk vinkel ret tyndt," fortæller han.

Chat er ikke et bevis

Et af hovedbeviserne i sagen består af en korrespondance i en chat-klient.

Dialogen handler om muligheden for at bryde ind i CSC's it-systemer på grund af dårlig sikkerhed i firmaets mainframe.

"Efter den afhøring, der var i går, står spørgsmålet om, hvor chatten kommer fra, og om der er blevet ændret i den, stadig hen i det uvisse," siger Christian Panton.

"Det er lidt mærkeligt."

Han peger også på, at der er gået meget hårdt efter få personer i sagen.

"Det er blevet en karakter-sag, der handler om personer i stedet for beviser. Der er ikke noget entydigt, der peger på, at den danske person, der er anklaget, er den vilde cyber-hacker, som han er gjort til."

Har det handlet om, at udnævne syndebukke i stedet for at se på de reelle problemer?

"Hvis man har teknisk viden, er det ikke ensbetydende med, at man omsætter den til et hacker-angreb. Den anklagede dansker har haft legale job i forbindelse med sin kunnen. Det ser ud til, at man forsøger, at tegne et billede af, at de anklagede har siddet i en mørk hule, hadet samfundet og derfor er gået til angreb på det. Det mener jeg ikke, der er belæg for i det materiale, der er kommet frem til nu."

Ingen rygende pistol

Har medierne og andre, der fortæller om sagen, valgt side i denne sag. Er de anklagede blevet dømt på forhånd?

"Ja og nej. De tekniske medier har dækket sagen udmærket og nøgternt. Der er eksempelvis blevet sat fokus på CSC's dårlige sikkerhed og de problemstillinger, der er. På den måde har dækningen været fair nok," siger han og fortsætter:

"I andre medier har der dog været en tendens til, at hvis man siger tingene mange gange nok, så er det sandhed. Men der er ingen rygende pistol i denne sag i form af afgørende beviser," siger Christian Panton.

Så du ser ikke de anklagede som skurkene?

"Det kan jeg ikke afgøre. Det må retssagen vise."

Ser du dem ligefrem som helte?

"Nej, men store dele af samfundet har allerede besluttet sig for, at de er skyldige. Det mener jeg ikke, der er belæg for. Der er stor sandsynlighed for, at de ikke er skyldige."

Ser du handlingerne fra de anklagede som en metode til at sætte fokus på dårlig sikkerhed i virksomheder.

"Den analyse kan man ikke foretage på det nuværende grundlag. Hvis det er tilfældet, så er det ikke hensigtsmæssigt. Men de revisionsrapporter, der er kommet frem, viser, at der har været en laissez faire-holdning til sikkerhed i de ramte firmaer, der nærmest har set sig selv som usårlige."

CSC har forsømt sikkerheden

Har CSC ligefrem haft en interesse i at skubbe ansvaret væk og peger på de anklagede i stedet for at gribe i egen barm?

"Der har i hvert tilfælde ikke været ret mange indrømmelser fra CSC. Det er lidt ærgerligt, for det er nok her, man skulle bruge penge på en efterforskning for at finde sikkerhedsproblemer. Det handler i høj grad om forsømmelighed," siger Christian Panton.

Der er foreløbig afsat retsmøder frem til fredag den 31. oktober 2014.

CSC ønsker ikke at kommentere kritikken, fordi retssagen er i gang, oplyser CSC's talsmand, Markus Bjørn Kraft.

Læs også:
Liveblog fra hackersag: Hul skakbrik gemte på hemmeligheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere