Artikel top billede

18-årige Mathias Jensen fra Slagelse har udviklet en fysik-app, som han sælger på Apples App Store. Snart skal han oprette sit første firma. Foto: Mads Kaarsberg.

Unge iværksættere stormer frem: "Men hvor fanden skal en 18-årig vide fra, om han må trække printerpapir fra"

Danmark har fået en helt ny generation af unge iværksættere. Men de er bedre til at programmere end til at håndtere love, regler og bureakrati.

Sjældent har det været så let at etablere sin egen virksomhed, som det er i dag.

Groft sagt kræver det blot en god ide, lidt talent foran en computer og så en ting, der ofte bliver overset: Lysten til at sætte sig ind i en bunke love og regler. 

De to første ting er medvirkende til, at vi øjeblikket ser en ny generation af unge mennesker, der prøver lykken som iværksættere. Men desværre kan reglerne og bureaukratiet være en uforudset hurdle, der skal overvindes for mange iværksættere. Ikke mindst de yngste af dem.

En af dem er Mathias Jensen, der netop er fyldt 18 år. Til dagligt læser han på HTX i Slagelse, og tidligere på året udgav han en fysik-app ved navn Molar på Apples Mac App Store. I dag få måneder senere har brugere over hele verden hentet den næsten 10.000 gange.

Med et prisskilt på 13 kroner har Molar udviklet sig til at være et ganske fornuftigt tilskud til SU'en, og i øjeblikket arbejder han desuden på at udvikle en iPad-udgave af sin app. Derfor skal Mathias Jensen nu til at oprette sin egen virksomhed.

"Der er desværre rigtig mange regler, og det er svært at finde tilstrækkeligt med oplysninger om alle reglerne. Jeg synes ikke altid, at Skat er lige gode til at informere om det. Men heldigvis er der mange debatfora og Facebook-grupper, hvor man kan få hjælp fra folk, der står i samme situation som en selv," forklarer han til Computerworld. 

Vælter frem med unge iværksættere

Et problem som den danske iværksætter Martin Thorborg kender alt for godt. Han er indehaver af debatforummet Amino, der sammen med den hastigt voksende Facebook-gruppe UngIværk, er to af de mest populære kilder til information blandt de unge iværksættere.

På Amino oplever Martin Thorborg ofte, at unge iværksættere som Mathias Jensen henvender sig med spørgsmål.

Ifølge Thorborg vokser der i øjeblikket en helt ny generation af tech-kyndige unge iværksættere frem. De unge iværksættere har opdaget, at det for dem er relativt let at lave en ny app eller oprette en webshop, og i princippet kan de styre deres forretning direkte fra deres smartphone, mens de sidder i skolen.

"Regler og bureakrati er jo et problem for alle iværksættere uanset alder. Den information, der bliver stillet til rådighed fra det offentlige kan være svær at forstå. Den er sjældent særlig entydig, og det kan ofte være svært at få svar på dine spørgsmål. Og ja, det er ikke lettere, hvis du er en gut, der lige er fyldt 18 år - hvor fanden skal du så vide fra, om du må trække printerpapir eller en buket blomster fra," siger han.

Skat rejser mange spørgsmål

På Amino er det især spørgsmål, der relaterer sig til Skat, som de unge iværksættere stiller. 

Han forklarer, at spørgsmåle kan handle om alt lige, hvilken selskabsform man skal vælge til, hvordan man får tilladelse til at importere produkter fra Kina. 

"Nogle af de spørgsmål, som bliver stillet er helt banale. Nærmest lidt søde. Eksempelvis har jeg set folk spørge, om det virkeligt kan passe, at man bare kan købe en vare et sted og så bagefter sælge den videre til en højere pris. Der er også mange unge iværksættere, der spørger om de kan trække deres byture fra i skat. Det er et ret typisk ungdomsspørgsmål," siger Martin Thorborg.

For mange iværksættere er Skat formodentligt den mest frygtede myndighed af dem alle, mener Martin Thorborg. Men på trods af det opfordrer han til, at de unge iværksættere ikke lader sig skræmme. 

"Hvis du er bange og bekymrer dig for meget om reglerne, så kommer du aldrig nogen vegne. Og som ung iværksættere får du altså meget tilgivelse både fra myndighederne og fra kunderne. Det er først, hvis du laver den samme fejl gentagende gange eller laver noget, der er fuldstændigt sindssygt, at du for alvor får problemer," siger han.

Samme budskab kommer Dansk Iværksætter Forening, der netop har lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer, der viser, at knap 42 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at den største udfordring for en iværksætter i dag er arbejdet med skatte- og moms-spørgsmål.

Og formand for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther Øyrabø, oplever at problemstillingen er endnu mere udtalt blandt de helt unge iværksættere. 

"Jeg oplever, at der hos mange af de unge iværksættere er en lavere tolerance for bøvl og administration end hos folk på eksempelvis 40 år. Det er noget, som det offentlige bør indstille sig på. De bør tilpasse sig en ny virkelighed, og en ny generation, der stiller andre krav, " siger Christian Walther Øyrabø. 

Derfor ser Dansk Iværksætter Forening gerne, at Skat i endnu højere grad satser på rådgivning og service.

Foreningen opfordrer Skat til at oprette et særskilt serviceorgan, der ikke er tæt associeret med den af mange så frygtede indkrævningsservice.

"Jeg mener, at der er brug for at Skat i højere grad laver en skillelinje mellem deres rådgivningsservice og indkrævningsservice. De bør bruge mere energi på at opdrage nye virksomhedsejere, og jeg mener, at Skat med rådgivning og oplysning kan være med til at sikre, at vi også i fremtiden har gode skatteborgere," siger han. 

Dansk Iværksætter Forening understreger dog, at ansvaret ikke alene ligger hos myndighederne. 

Christian Walther Øyrabø mener, at der hos nogle iværksættere også bør være en større forståelse for, at en del af omkostningerne ved at drive sin egen virksomhed er, at der skal bruges ressourcer på administration. 

"Det er naturligvis også det offentliges opgave at minimere omfanget af bøvl. Men unge iværksættere bør omvendt også acceptere, at der er en masse kedelige ting. Der er en bagside af medaljen. Det er naivt at tro andet," siger Christian Walther Øyrabø. 

Skat oplyser dog i et mailsvar til Computerworld, at myndigheden er opmærksom på at: "Det kan være udfordrende for en iværksætter at starte egen virksomhed."

Derfor arbejder Skat i øjeblikket målrettet på at forbedre oplysningsindsatsen over for  iværksættere. Ifølge Skat foregår denne nye oplysningsindsats i samarbejde med  "diverse fora for iværksættere".

Skat oplyser desuden, at der allerede eksisterer et tilbud, hvor iværksættere af alle aldre bliver tilbudt informations- og vejledningmøder hos Skat, når de starter deres egen virksomhed.

Læs også:
Danske startups lærer af Airbnb: Nu skal du sende pakker og leje biler på en helt ny måde 

Programmørerne overtager verden: Men seriøst - skal vi alle være nørder?