Artikel top billede

Fem tegn på din harddisk er døende

Hvis du har dit data kær, så skal du skifte din harddisk ved disse fem faretegn.

Virksomheder er som gale kattedamer, når det kommer til data: Intet bliver smidt ud, alt bliver samlet og gemt.

Det er billedet fra storage-konferencer. Og det modificerede begreb Moores lov, at den samlede datamængde fordobles hvert andet år, har aldrig været mere aktuelt.

Men med mere data kommer et stadigt stigende behov for storageplads og derved flere harddiske.

Og der bliver i høj grad stadig brugt mekaniske harddiske, som har en tendens til at gå i stykker på et tidspunkt.

Den amerikanske storage-virksomhed Backblaze har frigivet statistik på selskabets 40.000 harddiske, som har været i brug i over fire år, og de har fundet fem parametre i S.M.A.R.T.-overvågningssystemet, der indikerer at harddiske snurrer på sidste omgang.

Læs også: Vær S.M.A.R.T.: Hold øje med din harddisk

Backblaze definerer en harddisk-fejl, som en harddisk der bliver taget ud af tjeneste, enten fordi den ikke virker længere, altså ikke kan starte, skrive/læse eller aktiveres med kommandoer. Eller fordi den viser tegn på snart at skulle udskiftes.

Fem parametre der batter

S.M.A.R.T. er et akronym for Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology, og er et stykke overvågningssoftware, som er bygget ind i alle harddiske.

Med det rigtige program til at læse statistikken fra harddisken, kan der trækkes data på 70 forskellige parametre ud.

Men det er altså kun de følgende fem tal, som Backblaze bruger til at forudse hvilke harddiske, der skal skiftes:

  • SMART 5 - Reallocated_Sector_Count: Hvor mange gange harddisken har været nødt til at flytte data fra en ødelagt sektion af disken til en anden.
  • SMART 187 - Reported_Uncorrectable_Errors: Hvor mange ugenoprettelige læsefejl disken har haft.
  • SMART 188 - Command_Timeout: Antallet af afbrudte operationer pga. time-out på harddisken.
  • SMART 197 - Current_Pending_Sector_Count: Antallet af ustabile sektorer på harddisken; altså hvor der fysisk ikke kan skrives på grund af datatab.
  • SMART 198 - Offline_Uncorrectable: Antallet af uoprettelige fejl ved læsning/skrivning af en sektor på harddisken.
Firmaet fremhæver i særdeleshed SMART 187, som er en statistik for, hvor mange gange en disk har haft en læsefejl, som ikke kunne genoprettes med hardwarens ECC.

Fælles for alle indikatorer er, at værdier over nul sætter harddisken på ventelisten til udskiftning.

Flere indikatorer på vej

Disse fem parametre er sikre nok, men allerede nu mener Backblaze at kunne se et mønster i to andre, nemlig SMART 1 og 12.

SMART 1 giver et tal for hvor mange læsefejl disken har haft, men fordi alle harddisk-producenter angiver dette tal på forskellige måder, er det svært at komme med en fast tommelfingerregel.

Statistik viser dog, at denne parameter har en indflydelse.

SMART 12 er en angivelse af, hvor mange gange strømmen har været taget fra harddisken.

Jo flere gange, jo større sandsynlighed for fejl.

Men det kan ikke endeligt siges, om det er på grund af, at harddisken bliver tændt og slukket, eller om det er det arbejde der foretages, mens den er slukket eller en helt tredje ting, som betyder en større fejlrate.

Læs også:

Statistik over 35.000 diske i stort datacenter: Disse harddiske er mest holdbare




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere