Artikel top billede

Vær S.M.A.R.T.: Hold øje med din harddisk

Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology eller SMART i forkortet form kan være med til at udpege harddisk-problemer, inden det er for sent.

Harddiske kan pludselig stå af og efterlade din virksomhed med en ubrugelig harddisk, mistede data og en grædefærdig it-ansvarlig, hvis der ikke er sørget for ordentlig backup. (Men det er der selvfølgelig styr på, ikke?)

Langsom nedslidning af diske

I nogle tilfælde er det dog ikke så "pludseligt", at harddisken dør. En harddisks død kan skyldes mekanisk nedslidning og et langsomt forfald på lagerdiskens overflade. Hvis man sørger for at overvåge den slags slitage, kan man komme et disknedbrud i forkøbet og eventuelt udskifte den, inden det er for sent.

Self-Monitoring, Analysis og Reporting Technology er indbygget i langt de fleste nye harddiske, og SMART holder kort fortalt øje med harddiskens helbredstilstand ved at måle på eksempelvis læsefejl, skrivefejl og rotationshastighed.

Overskrides nogle foruddefinerede maksimumværdier, kan det indikere, at harddisken er ved at fejle. Det kan eksempelvis være, at antallet af læsefejl på harddisken stiger markant. Her er der grund til at være på vagt, da det meget vel kan betyde, at harddisken er ved at stå helt af, og alle data bliver ulæselige. 

Selv om SMART således kan give dig et forvarsel om et potentielt harddisk-nedbrud, er det ikke alle fejl, som SMART kan forudsige. Uforudsigelige nedbrud, som skyldes en pludselig opstået mekanisk defekt eller en elektronisk komponent, der pludselig dør, kan SMART ikke gøre noget ved.

Gratis og betalbare programmer

Du kan få forskellige programmer, der løbende holder øje med SMART-værdierne og advarer dig, hvis noget er ved at gå galt med din disk.

Et af programmerne er HD Tune, som fås i en gratis version til personlig brug og en betalbar version HD Tune Pro til omkring 190 kroner (35 dollar). Du kan afprøve HD Tune Pro gratis i 15 dage.

Med HD Tune kan du hurtigt tjekke din hardisks helbredstilstand ved at klikke på fanebladet Health, som du kan se i billedet til højre.

HD Tune skal du aktivt starte for at tjekke helbredstilstanden på din harddisk.

Et andet program er ActiveSmart, der kan køre som en proces i baggrunden og således hele tiden overvåge harddisken. ActiveSmart koster omkring 130 kroner (23,95 dollar) for private og 216 kroner (39,95 dollar) for virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere