Artikel top billede

Vær S.M.A.R.T.: Hold øje med din harddisk

Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology eller SMART i forkortet form kan være med til at udpege harddisk-problemer, inden det er for sent.

Harddiske kan pludselig stå af og efterlade din virksomhed med en ubrugelig harddisk, mistede data og en grædefærdig it-ansvarlig, hvis der ikke er sørget for ordentlig backup. (Men det er der selvfølgelig styr på, ikke?)

Langsom nedslidning af diske

I nogle tilfælde er det dog ikke så "pludseligt", at harddisken dør. En harddisks død kan skyldes mekanisk nedslidning og et langsomt forfald på lagerdiskens overflade. Hvis man sørger for at overvåge den slags slitage, kan man komme et disknedbrud i forkøbet og eventuelt udskifte den, inden det er for sent.

Self-Monitoring, Analysis og Reporting Technology er indbygget i langt de fleste nye harddiske, og SMART holder kort fortalt øje med harddiskens helbredstilstand ved at måle på eksempelvis læsefejl, skrivefejl og rotationshastighed.

Overskrides nogle foruddefinerede maksimumværdier, kan det indikere, at harddisken er ved at fejle. Det kan eksempelvis være, at antallet af læsefejl på harddisken stiger markant. Her er der grund til at være på vagt, da det meget vel kan betyde, at harddisken er ved at stå helt af, og alle data bliver ulæselige. 

Selv om SMART således kan give dig et forvarsel om et potentielt harddisk-nedbrud, er det ikke alle fejl, som SMART kan forudsige. Uforudsigelige nedbrud, som skyldes en pludselig opstået mekanisk defekt eller en elektronisk komponent, der pludselig dør, kan SMART ikke gøre noget ved.

Gratis og betalbare programmer

Du kan få forskellige programmer, der løbende holder øje med SMART-værdierne og advarer dig, hvis noget er ved at gå galt med din disk.

Et af programmerne er HD Tune, som fås i en gratis version til personlig brug og en betalbar version HD Tune Pro til omkring 190 kroner (35 dollar). Du kan afprøve HD Tune Pro gratis i 15 dage.

Med HD Tune kan du hurtigt tjekke din hardisks helbredstilstand ved at klikke på fanebladet Health, som du kan se i billedet til højre.

HD Tune skal du aktivt starte for at tjekke helbredstilstanden på din harddisk.

Et andet program er ActiveSmart, der kan køre som en proces i baggrunden og således hele tiden overvåge harddisken. ActiveSmart koster omkring 130 kroner (23,95 dollar) for private og 216 kroner (39,95 dollar) for virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere