Artikel top billede

Kritik: Sjællandske fiberforbindelser er alt for dyre

Virksomheder øst for Storebælt betaler overpris for deres fiberforbindelser, mens løsningerne er langt billigere på Fyn og i Jylland. Sådan lyder klagesangen fra lille københavnsk it-firma, som skyder skylden på TDC og politikerne.

Hos it-virksomheden Cactus Data i Københavns Nordhavn undrer direktør Gustav Brock sig over priserne på fiberforbindelser.

Han fortæller, at en sjællandsk 100 Mbit-forbindelse nemt kommer op over en abonnementpris på 2000 kroner om måneden, mens jyske eller fynske privatkunder får samme hastighed for blot 500 kroner.

"Ringer man til Waoo og beder om en fiberforbindelse som privatperson, får du 100 Mbit lagt ud for en plovmand, mens du her på Sjælland typisk skal betale fra et par tusinde og opefter. Så vi er en flerfaktor fra, hvad det burde koste," siger Gustav Brock.

"Det er helt urimeligt, når man kigger på, hvad fynboer og jyder kan få deres forbindelser til, mens vi andre skal slippe flere tusinde kroner om måneden. Jeg kan ikke forstå, at der ikke bliver gjort noget ved det," siger han.

Eksempler på priser

Han mener, at forklaringen på de ublu fiberpriser i ØstDanmark skal findes i en kombination af TDC's ejerskab til fibernettet øst for Storebælt og passive politikere, som blokerer for den frie konkurrence.

"Så sent som i dag har jeg tjekket hos Telia og der er prisniveauet - lidt afhængig af detaljerne - på 2-3.000 kroner om måneden for en fiberforbindelse. Det er så selvfølgelig til erhvervsbrug med den service, det indebærer. Det kan man jo ikke forvente på en privat aftale," siger Gustav Brock.

Telias presseafdeling henviser til, at fiberforbindelser til erhvervskunder sælges som en del af større aftaler, der indeholder en række andre produkter. Derfor vil Telia ikke oplyse specifikke priser på fiberforbindelser.

Ifølge TDC's hjemmeside ligger standardprisen for en 100 Mbit-forbindelse på 1695 kroner, men inklusiv etablering kommer prisen for det månedlig abonnement op på mellem 2495 og 2995 kroner.

"Men man kan jo ikke fortænke TDC i at malke den ko, de har. At det så er meget kortsigtet er anden sag," siger Gustav Brock.

Computerworld har forelagt kritikken for TDC, som peger på, at selskabet ikke er den eneste udbyder, der leverer fiberforbindelser til kunder øst for Storebælt. Udover Telia og andre teleselskaber udbydere som SEAS og Gigabit også på banen, lyder det fra TDC.

"Det er muligt for fremmede udbydere at benytte sig af TDC's fibernet, og det sker efter priser, der er fastsat af myndighederne," lyder det i en mail fra TDC's presseafdeling.

Telegiganten mener heller ikke, det er rimeligt at sammenligne priser til private kunder med de produkter, som markedsføres overfor virksomheder.

"Det er forskellige produkttyper med store forskelle inden for service, support, sikkerhed og hardware. Priseksemplet med Waoo bør måske snarere sammenlignes med produkter fra eksempelvis YouSee, hvor du for 399 kroner kan få 100/20 Mbit, 80/40 Mbit eller 60/60 Mbit," lyder det fra TDC

Her koster det under 1000 kroner

Hos den jyske udbyder Nianet siger direktør Rasmus Helmich, at man her kan tilbyde mindre erhvervskunder en forbindelse på mellem 50 og 100 Mbit til "under 1000 kroner".

"Det er fuldstændig korrekt, at mange mindre virksomheder har svært ved at få adgang til de enklere produkter, som i sagens natur også er billigere," siger Rasmus Helmich.

- opdateret kl. 09.40 med kommentar fra TDC og Telia.

Læs også:

TDC går sammen med jysk fiber-fjende: Skal drive nettet og sælge løsninger

Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere