Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Chip-gigant får bøde på 6,5 milliarder kroner: Tvinges til at sætte priser ned

Med kæmpebøde tvinges amerikanske Qualcomm til at sætte priserne ned og give markant bedre betingelser for kinesiske smartphone-firmaer. Selskabet er 'skuffet' over afgørelsen, men tør ikke lade være med at betale og rette ind.

Kinesiske myndigheder har tildelt den amerikanske processor-producent Qualcomm en bøde på 6,5 milliarder kroner for 'monopolistiske forretnings-metoder,' som det hedder.

Sammen med bøden pålægges selskabet at ændre en række af sine priser og betingelser for en række produkter, som de kinesiske mobil-producenter er afhængige af.

Qualcomm står blandt andet bag Snapdragon-processorerne, der anvendes i mange smartphones, ligesom selskabets trådløse teknologi anvendes i langt de fleste 3G-, 4G- og LTE-modemmer.

For høje priser

De kinesiske myndigheder mener imidlertid, at Qualcomm har krævet for høje priser af de kinesiske producenter i forhold til andre producenter.

Qualcomm er 'skuffet' over afgørelsen og resultaterne af den undersøgelse, der er blevet foretaget af selskabet, men har alligevel indvilget i at betale bøden.

Selv om Qualcomm ikke er enig i afgørelsen, er aftalerne med de kinesiske producenter så vigtige for selskabet, at det ikke vil 'udfordre resultatet' af de kinesiske myndigheders undersøgelse.

Samtidig skal Qualcomm løsne på sine licens-betingelser, når det gælder de kinesiske selskaber, ligesom det skal adskille dets 3G- og 4G-licenser fra licenser for andre teknologier og i en række tilfælde helt nulstille de nuværende prisniveauer for royalties.

Qualcomm vil ligeledes genforhandle licens-betalingelser med en række kinesiske partnere, hedder det.

Skal lægge en milliard kroner i en fond

Som rosinen i pølse-enden skal processor-producenten smide knap en milliard kroner ind i en ny-etableret fond, som skal fremme udvikling af mobil-teknologier og chip-teknologier i Kina.

Nogle af pengene skal investeres i fem specifikke, kinesiske selskaber, hedder det. Navnene på disse fem selskaber er dog ikke blevet offentliggjort.

Vil fremme kinesisk egen-produktion

Ifølge analytikere skyldes de kinesiske myndigheders fremfærd, at Kina ønsker at skabe gunstige betingelser for lokale chip-producenter og lokale hardware-producenter.

Kina ser gerne flere prisbillige smartphones på markedet.

Det kræver, at de lokale producenter kan nøjes med at betale så lidt som muligt i licenser for de teknologier, som de har brug for, hvilket altså tæller Qualcomms 3G- og 4G-teknologier.

Læs også:

Intels nye vision: Ikke længere blot 'Intel Inside' - et nyt Intel er ved at se dagens lys

Rygte: Samsung skal bygge super-chip til næste iPhone

Pc-priserne står til at falde i det kommende år




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere