Artikel top billede

Kan du hente data via 4G? Måske, måske ikke.

Sådan står det til med 4G i Danmark lige nu: Mange steder bedre end både 2G og 3G

Hvis du tror, at LTE/4G-dækningen er bedst i byerne, så kan du godt tro om igen. Det handler om meget mere end din geografi. Læs her hvorfor.

LTE- eller 4G-dækningen har over de sidste år spredt sig som et spindelvæv ud over den danske geografi.

Det er TDC, som er det eneste teleselskab i Danmark, der er forpligtet sig til at dække landets tyndest befolkede områder med 4G-internet.

Det arbejde udføres af den kontroversielle kinesiske leverandør Huawei, der både leverer udstyr og står for driften. Men også Telia og Telenor satser stort på teknologien.

Og selv om mange klager over ringe dækning i yderområderne, er det måske byerne, der står med de største dataleveringsproblemer.

Læs også: Her er der dårligst mobildækning i Danmark

"Jeg bor på Frederiksberg, og der er signalet ringe. Mit kontor ligger i Sydhavnen. Her er også ringe dækning," lyder to helt konkrete registreringer fra landets hovedstad overbragt af Knud Erik Skouby, der er Professor på Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet i København.

"Fuldstændig overordnet er der bedre dækning i byerne end på landet, men pointen er, at det kommer helt an på, hvor man befinder sig," siger professoren.

Laust Stoltze, ekspert i bredbånd hos Bredbåndsmatch.dk, kan nikke genkendende til den problematik.

"TDC har haft travlt med at opsætte 800 MHz-master rundt omkring i landet, og det har betydet, at der mange steder er bedre 4G-dækning i yderområderne end både 3G og 2G, fordi de nye master rækker længere. Men der er selvfølgelig forskel på udbydernes udbud af 4G i yderområderne."

4G/LTE-netværket benyttes i dag udelukkende til data og bredbånd, og det skal således kombineres med en solid 3G-forbindelse til tale.

"Med Voice over LTE kan 4G dog også anvendes til tale uden brug af 3G. Men det er ikke udbredt endnu," siger Laust Stoltze fra Bredbåndsmatch.dk.

Læs mere: Teleselskaberne lover: Du får bedre mobil-samtalekvalitet i 2015

God dækning men ....

Begge eksperter er således enige om, at 4G-dækningen generelt er god i Danmark, men der er et par hjørner, der godt kan files til.

"Firmaernes dækningskort, der fortæller om, hvor man kan fange et signal, er noget optimistiske i vurderingen og udviklet under meget gunstige forhold," lyder det fra Knud Erik Skouby.

Læs også: Måling: Mobildækning er langt ringere end tele-firmaerne lover

Her er eksempler på dækningskort fra TDC og 3

Tilgangen til et godt signal handler nemlig om andet end master.

"En halvdårlig mobiltelefon i en moderne bygning i byen er en dårlig cocktail. En af de ting, der bør sættes mere fokus på er bygningerne, der i dag er konstrueret, så det er meget svært for mobilsignalerne at trænge igennem," vurderer Laust Stoltze.

Læs også: Danske teleselskaber: Byg nu nye huse så de ikke kvæler mobilsignalet

Det store problem er ifølge Knud Erik Skouby uforudsigeligheden.

"Det største problem er, at du ikke kan regne med at dækningen er der - ligegyldig om du er i en by eller i et udkantsområde. Hvis OECD udarbejdede en statistik over, hvordan Danmark er dækket, så ligger vi sikkert fint. Men det er jo lige meget, hvis du hedder Fru Jensen, og ikke har dækning."

Han peger altså på, at danskerne ikke er forsynet med en stabil data-motorvej.

Så det er uvisheden, du ser som et problem?

"Absolut. På din bopæl ved du, om der er dækning eller ej. Men i et dynamisk arbejdsmiljø, hvor mange er på farten, er der krav om pålidelighed. Nogen vil sige, at det er et luksusproblem, men kravet om digital myndighedskontakt bør også medføre et krav om en stabil forbindelse," lyder det fra Knud Erik Skouby.

Læs også: Så hurtig er din mobile internetforbindelse

Hvordan ser det perfekte 4G-net ud i dine øjne?

"Det bør være således, at det kun er undtagelsesvis, at der ikke er forbindelse. Sådan er det ikke i dag."

Her er et kort over mobilmasternes placering i Danmark 

Du har også selv et ansvar

En del af ansvaret ligger dog også hos brugerne i forbindelse med valget af hardware. Din mulighed for at modtage data er nemlig også betinget af den netværks-dims, du har med på farten.

"Målingerne viser, at mobildækningen udendørs generelt er god, men at typen af mobiltelefon har betydning for muligheden for at foretage opkald," har Finn Petersen, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen tidligere sagt til Computerworld

Udtalelsen kom i forbindelse med en stor undersøgelse af mobildækningen i det danske landskab udført i samarbejde med Aalborg Universitet.

Her blev målt antennekvaliteten på 22 mobiltelefoner.

Målingerne viste, at der var stor forskel på antennekvaliteten i telefonerne, og at dette kan have stor betydning for brugernes oplevelse af mobildækningen

I den forbindelse er nyt ikke nødvendigvis godt.

Skifter du fra en ældre mobil til en ny smartphone, kan du nemlig risikere at opleve en lidt ringere dækning, fordi mobilens antenne i de kompakte modeller kan være mindre kraftig.

Et problem som blandt andet Apple har bokset med.

Læs også: Professor rystet over dårlig iPhone-antenne

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk