Artikel top billede

Professor rystet over dårlig iPhone-antenne

Antennen i iPhone 4 er lige så svag som en lille bluetooth-sender i det lave GSM-bånd.

Antennen i iPhone 4 er dårligt designet. Det kunne professor Gert Frølund Pedersen se allerede på billeder, da Apple-chef Steve Jobs præsenterede mobilen i juni.

Men nu, hvor Gert Frølund Pedersen har testet iPhone 4 i testlaboratoriet ved Aalborg Universitet, så er han alligevel overrasket over antennens dårlige performance.

"Jeg må indrømme, at jeg aldrig har set noget lignende. Jeg var meget rystet over, at det så ringe ud," siger Gert Frølund Pedersen.

"Det står forfærdelig til med iPhone 4," forklarer han.

 

Death grip er alvorligt i lavt bånd

iPhone 4 er netop kåret til verdens bedste mobiltelefon på Mobile World i Barcelona, men professorens kritik handler naturligvis om mobilens berømte "death grip". Gert Frølund Pedersen har nu målt, hvordan mobilens antenne opfører sig, når man berører det lille område nederst i venstre side, hvor mobilens metalramme er adskilt med et lille hak.

Når man ikke rører ved iPhone 4, sender antennen med en effekt på 1 watt. Når man rører ved telefonen - ligesom med alle andre telefoner - ændres effekten. Men når man berører iPhone 4's ømme punkt, så dykker effekten langt mere end sædvanligt. Det er dog vidt forskelligt, hvordan iPhone-antennen opfører sig på de forskellige GSM-bånd. Det afhænger af frekvenslaget.

Værst ser det ud i det lave GSM-bånd, som opererer omkring 900 MHz-frekvensen. I dette bånd, der bliver brugt til tale og sms-beskeder, dykker effekten ved en berøring i nederste venstre hjørne til omkring en tusindedel af en watt, viser professorens test.

"Det er ikke så sært, at de virkelig dropper af. Den sender med lavere styrke end et Bluetooth-headset," siger Gert Frølund Pedersen.

 

Derfor oplever nogle ikke problemer

Når mange glade Apple-kunder alligevel kan rende rundt med en iPhone 4 og tale uden problemer, så skyldes det, at antennen fungerer bedre i det andet GSM-bånd, der ligger i 1800 MHz.

"Så er det ikke nær så slemt. Så er der en tiendel tilbage af effekten," forklarer Gert Frølund Pedersen.

iPhone 4 fungerer altså udmærket i områder, der har fin dækning i GSM1800. Det er først, når det høje GSM-bånd forsvinder, og telefonen alene kan bruge GSM900, at antennen kommer til kort ved de uheldige berøringer i nederste venstre hjørne.

"Problemet er, at nettet med GSM1800 ikke dækker lige så fintmasket som nettet med GSM900. Men hvis man er et sted med god dækning, så er det ikke noget problem," siger Gert Frølund Pedersen.

 

iPhone 4 fungerer udmærket uden at røre

I sommer, da antenne-problemet blev kendt, først på ComON, siden i resten af verden, klagede mange amerikanere over, at iPhone 4 havde dårlig forbindelse. Det fik Apple til at uddele gratis beskyttelsesbånd, der forhindrer hånden i at røre ved metalrammen. I Danmark meldte mange - eksempelvis i ComON's debat - at mobilen fungerede fint. Forskellen kan skyldes, at Danmarks høje GSM-net dækker langt bedre end USA's ditto, vurderer Gert Frølund Pedersen.

Hvis man ikke rører ved det ømme punkt på antenne-rammen ved iPhone 4, fungerer mobilen udmærket sammenlignet med andre smartphones, forklarer Gert Frølund Pedersen.

"Hvis man ikke gør det, så er den lige som så mange andre smartphones," siger professoren, der har arbejdet med mobilantenner i 20 år.

Den sidste halvanden måned har Gert Frølund Pedersen udført en række omfattende standard-test af antennen på iPhone 4. Professoren mente, at nu hvor han havde udtalt sig offentligt om mobilen, så burde han også selv undersøge de tekniske realiteter. Han har med egne ord "maltrakteret nogle stykker" for at finde ud af, hvor god antennen reelt var. Nu er sagaen om antennen i iPhone 4 blevet undervisningsmateriale på Aalborg Universitet.

"Jeg bruger det også i undervisningen over for de studerende, så de kan se, hvor stor en indflydelse et dårligt antennedesign kan have," forklarer Gert Frølund Pedersen.

ComON har bedt om en kommentar fra en Apple-talsmand, der endnu ikke har vendt tilbage.

 

ComON har vedhæftet Gert Frølund Pedersens rådata efter test med iPhone 4. Der er flere mobilbånd og for tilfældet ingen person (freespace) samt med person der rører ved det kritiske sted og sidst, hvor der ikke røres ved det kritiske sted. Der er målt ved start (L) mid (M) og slutningen af frekvens båndet (H) som standarden foreskriver - dette er dog ikke væsentligt for iPhone-resultater, skriver Gert Frølund Pedersen. Alle resultater er i logaritme - dvs dB eller dBm ( her er 10 dB = 10 gange, 20 dB = 100 gange og 30 dB = 1000 gange. Og i effekt er 30 dBm= 1 W eller 1000 mW, 20 dBm er 0.1 W, 10 dBm = 0.01 W, 0 dBm = 0.001W og -3 dBm = 0.0005W).

Det skal nævnes, at hvor GSM i Danmark ligger i 900 og 1800 MHz, så ligger det i USA i 850 og 1900 MHz. Det spiller dog ikke nogen større forskel på resultaterne.

Vi har desuden vedhæftet en videnskabelig artikel, Gert Frølund Pedersen har skrevet, om håndens indvirkning på mobil-antennen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere