Artikel top billede

Danske teleselskaber: Byg nu nye huse så de ikke kvæler mobilsignalet

En masse nybyggeri er så godt isoleret, at mobilsignalet bliver holdt ude i kulden. Det vil teleselskaberne nu have lavet om på.

Hvorfor f..... er der nu ikke signal igen?!?

Du kender det sikkert godt: Mobilen hakker eller er helt uden signal, når du sidder på kontoret eller hjemme i dagligstuen.

Men når du går ud i det fri, er der masser af signal-streger på skærmen.

Jo nyere bygningen er, jo bedre er den isoleret, og dermed har mobilsignalet også sværere ved at nå din smartphone.

Det irriterer ikke bare brugerne, men også teleselskaberne, der naturligvis ikke er er helt tilfredse med, at dækningen forringes, selvom den jo rent faktisk er til stede.

Derfor har Teleindustrien - teleselskabernes brancheorganisation - netop fremsendt et høringssvar til Energistyrelsen om Bygningsreglementet 2015.

Dette kan hjælpe på signalet

I høringssvaret (Word) kan man blandt andet læse, at TI mener, at der skal mere fokus på "muligheden for indendørs anvendelse af mobil telekommunikation," og at det er væsentligt:

"... at der også rettes fokus mod byggematerialers radiomæssige egnethed og byggemetoden således at der ikke skal etablere et meget højt antal indendørs distributionsanlæg."

"Der bør ved valg af byggematerialer udvælges de materialer, og der bør vælges de byggemetoder, som under overholdelse af øvrige byggetekniske krav sikrer den bedst mulige indendørs brug af mobil telekommunikation, baseret på de etablerede udendørs antennepositioner," står der blandt andet i høringssvaret.

TI opfordrer derfor til, at både en række tiltag, der er beskrevet i rapporten 'Bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark' fra marts 2013 og anvisninger fra "Infrastrukturdirektivet" og
"L157" indarbejdes i Bygningsreglementet 2015.

"Dermed sikres, at målet med direktivet/lovforslaget og regeringsrapporten i henseende til den konkrete anvendelse nås på en måde, der tilgodeser både bygherrer/bygningsejere og teleoperatørerne på en omkostningseffektiv måde, der minimerer behov for efterfølgende fortolkninger, og som sikrer at bygningens føringsveje overholder gældende lovgivning," lyder det i høringssvaret, som Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, har underskrevet.

Femtoceller kan også hjælpe

En del virksomheder anvender i dag de såkaldte femtoceller og minibasestationer for at forbedre dækninigen i bygningerne.

En femtocelle er en lille boks i stil med en Wi-Fi-router.

Den er koblet til en bredbåndsforbindelse og kan således modtage signalet fra en mobiltelefon eller en 3G/4G-dongle og sende det videre ud til operatørens netværk via bredbåndsforbindelsen.

Femtocellerne anvendes i alt fra private hjem til virksomheder og udendørs arealer, hvor de almindelige mobilmaster ikke sikrer en tilstrækkelig dækning.

Læs også:

Sådan får du bedre mobildækning på dit kontor

Sådan vil danske telefirmaer forbedre din mobil-dækning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.