Artikel top billede

IT-Branchen: Uheldigt med asyl-skræmmekampagne når vi mangler it-folk i Danmark

Hvis Danmark fremstår som et fremmedfjendsk land i resten af verden, kan vi få et alvorligt problem med at få gang i væksten. For vi mangler cirka 3.000 it-folk, som i første omgang skal komme fra udlandet.

Regeringens udmeldinger om at indrykke annoncer i udenlandske tidskrifter for at skræmme asylansøgere væk fra Danmarks grænser vækker ikke ligefrem begejstring i den danske it-andedam.

En af landets største it-brancheforeninger, ITB, fortæller til Computerworld, at den slags annoncer kan skade Danmarks image på et tidspunkt, hvor vi desperat mangler højtuddannet it-arbejdskraft.

"Selvom asylansøgere og højtuddannede ingeniører er to forskellige grupperinger, kan annoncerne helt generelt sende et signal om, at vi ikke vil have udlændinge i Danmark. Det er virkelig uheldigt. For på den korte bane er tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft en af hovedløsningerne."

Det siger Cecilia Bonefeld-Dahl, som er formand for ITB. 

Hun nævner, at hver tredje danske it-virksomhed ikke kan få besat deres jobopslag.

Og hvis skræmme-annoncerne bliver søsat, kan det blive svært at få lukket det hul med udenlandsk arbejdskraft eller studerende med udenlandske pas, som ellers gerne vil til Danmark.

Mister vækst-milliarder

Hos Dansk Industri har man beregnet sig frem til, at der mangler omkring 3.000 it-medarbejdere i 2018.

Andre beregninger angiver, at for hver manglende it-medarbejder går vi glip af en million kroner i vækst. Og med et gab på 3.000 it-folk går Danmark altså glip af tre milliarder kroner. 

Læs også: Frustreret dansk it-firma: Vi er klar med millioner af kroner til flere it-studiepladser

Dertil kommer de afledte effekter af manglen på it-folk, da digitalisering efterhånden gennemsyrer alt. Og disse afledte effekter kan vise sig at blive meget værre. 

For uden it-folk kan virksomhederne ikke få omlagt deres produktioner til den digitale virkelighed, og så er der tabt (måske) endnu store vækstmuligheder på gulvet. 

Halvdelen outsourcer

Cecilia Bonefeld-Dahl fra ITB pointerer samtidig, at tiltrækningen af den udenlandske arbejdskraft langtfra er hele løsningen.

"På kort sigt skal vi have omskolet højtuddannet arbejdskraft, så flere kommer til at arbejde med it - eventuelt med gunstige økonomiske ordninger for omskolingen. Derudover er den nævnte tiltrækning af udenlandske ingeniører og it-studerende også en del af det korte og mellemlange sigte," siger hun og fortsætter:

"Det lange træk er naturligvis at uddanne vores egne it-folk her i landet, men det kan godt tage sin tid. Lige nu outsourcer cirka halvdelens af vores medlemmer it-kerneopgaver til udlandet, så Danmark mister store vækstmuligheder."

Deltag i debatten: Hvad mener du, at Danmark skal gøre for at få besat minimum 3.000 it-stillinger inden for få år?

Læs også:

Danmarks nye videnskabsminister: Vi har et problem med it-uddannelserne

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere