Artikel top billede

Foto: S.Jastrzebski. (Foto: S.Jastrzebski)

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

Danmark mangler kompetente it-folk i tusindvis. Alligevel bliver der takket nej til kvalificerede kandidater på it-studierne, fordi der ikke er plads til dem.

Hos Dansk Industri er regnedrengene klare i mælet:

Danmark mangler omkring 3.000 it-folk i det danske erhvervsliv, og det er især de tunge it-retninger som software-civilingeniører og dataloger, der står på ønskelisten.

Derfor bliver de seneste optagelsestal på videregående uddannelser også modtaget med blandede følelser hos chefkonsulent Henning Mortensen fra Dansk Industri, da der i år optages 10 procent færre it-studerende i forhold til sidste år.

"Trods den overordnede nedgang i optaget folk på it-uddannelser kan der spores en klar fremgang på netop antallet af optagne på datalogi- og softwarecivilingeniøruddannelserne, og det er folk med tunge it-uddannelser, der efterspørges ude i virksomhederne," forklarer Henning Mortensen.

Læs også: Markant fald i antallet af nye it-studerende

I rene tal er antallet af optagne studerende på it-uddannelser faldet fra 5.956 i 2014 til 5.362 i år, hvilket altså er en nedgang på 594 it-studerende.

På de tungere it-uddannelser er der en fremgang på knap 80 personer, der skal til at læse til datalogi eller civilingeniør inden for it-området.

Hundredvis bliver afvist

Kradser man lidt dybere i tallene, afslører de dog, at der rent faktisk kunne optages flere it-studerende.

Også på de tungere it-uddannelser, hvis altså universiteterne, der modtager betaling per studerende, var gearede til det.

Alene på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kan man ud fra tallene fra Den Koordinerede Tilmelding se, at det tekniske universitet modtog knap 1.100 ansøgninger på rå it-uddannelser på enten diplom- eller civilingeniørniveau.

På disse it-uddannelser optog DTU i alt cirka 270 studerende, hvoraf omkring 800 kandidater altså blev vraget, hvis de da ikke kom ind på en anden uddannelse.

Mere interessant er det måske, at DTU set over alle uddannelsesretninger måtte afvise 280 førsteprioritetsansøgere mod 130 sidste år.

Det tal afslører ifølge DTU's bachelordekan Martin Etchells Vigild, at meget motiverede ansøgere ikke kom ind på deres tekniske drømmestudie.

"Vi har helt klart måtte afvise kvalificerede ansøgere. Vi har blandt andet oplevet en meget stor interesse for software-udvikling, og det siger næsten sig selv, at man ikke nødvendigvis skal have en adgangsgivende karakter på 8,5 for at blive en god software-ingeniør," siger han til Computerworld.

Bliver sværere at komme ind

Martin Etchells Vigild fortæller, at årsagen til de mange afvisninger af kvalificerede studerende er, at flere søger ind, og derfor bliver karakterkvotienten hævet på flere af DTU's it-uddannelser.

Eksempelvis er faget It-elektronik gået fra et adgangskrav på 2,9 i 2014 til 6,3 i år.

Det gør det alt andet lige sværere at komme ind for dette års kuld af it-glade studenter i forhold til de krav, som de snart andetårsstuderende på It-elektronik blev mødt med.

"Det er er naturligvis et problem. Vi skal jo uddanne, hvor der er et skrigende behov og/eller interesse hos de studerende. Det er en no-brainer. Omvendt kan vi jo heller ikke bare åbne dørene som i 1980'erne for alle og enhver," forklarer DTU's bachelordekan Martin Etchells Vigild.

Han fortsætter:

"Vores ambition er at gange antallet af optagne studerende med halvanden, hvor softwareudvikling står øverst på prioriteringslisten. Det gør vi ved at gøre holdene større, finde flere mursten til lokaler frem og spille på flere strenge inden for uddannelserne."

Eksempelvis anser Martin Etchells Vigild det som ganske sandsynligt, at der om to år bliver optaget 90 kommende software-civilingeniører mod 60 sidste år.

"Behovet er der jo," tilføjer han.

Husk lige dimensioneringen

Også hos Copenhagen School of Design and Technology (KEA) oplever man, at kvalificerede ansøgere ikke kommer ind, fordi de adgangsgivende karakterer til uddannelserne generelt er stigende.

Den internationale udgave af Datamatiker-uddannelsen er nu oppe og ringe på karakterkravet 10,1, før man kan sætte sig ved tastaturet og uddanne sig inden for Computer Science hos KEA.

Forklaring på at it-uddannelsesinstitutionen i det københavnske Nordvest-kvarter må hæve kvotentient-kravet og dermed ikke kan tage alle ind, ligger i dimensioneringen af de forskellige fagretningers størrelser.

Det fortæller skolens uddannelseschef for blandt andet Computer Science-området, Jesper Nordentoft.

Dimensioneringen er bestemt af beskæftigelsen set over en periode på syv år inden for et område af studieretningen, altså hvilke og hvor mange uddannelser skal der til for at dække en række konkrete job-områder.

Jesper Nordentoft har selv måttet være med til, at KEA i år har skulle oprette et hold mindre på grund af dimensioneringen på skolen, der har korte- og mellemlange videregående it-uddannelser på programmet.

"Derfor er der ikke plads til kvalificerede ansøgere, der på datamatiker-uddannelsen kan lære at blive dygtige til at programmere. Fordelen med en kortvarige uddannelser er jo, at vi kan skalere op og ned for behovet relativt hurtigt," siger han.

"Dimensioneringens-modellen kunne man nok godt kigge på og justere i samspil med politikerne. Alene cybersikkerhedsområdet efterspørger konstant folk, hvis man skulle kigge på den samfundsmæssige interesse," fortæller Jesper Nordentoft.

Læs også: 

IT-Branchen om antallet af nye it-studerende: "Kritisk"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere