Artikel top billede

Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag

EU-domstolen skal afgøre, om Uber er en it-virksomhed eller en transport-virksomhed, og det kan få betydning for, om Uber bliver forbudt i Danmark.

Retssagen mod Uber er blevet overdraget til Statsadvokaten i København. 

Det oplyser Vibeke Thorkil-Jensen, der er advokaturchef hos Københavns Politi til Computerworld. 

Statsadvokaten skal afgøre, om sagen skal sættes i bero frem til efteråret 2016, hvor der falder afgørelse i en sag om Ubers lovlighed ved EU-domstolen. 

"Sagen er sendt videre til Statsadvokaten i København, der er den overordnede anklagemyndighed. Det sker, fordi det skal vurderes, hvorvidt EU-retten kan få betydning for den danske sag," siger Vibeke Thorkil-Jensen.

Politianmeldt for et år siden
Retssagen mod Uber ser dermed ud til at blive en langtrukken affære. 

For et år siden blev Uber i Danmark politianmeldt af Trafikstyrelsen for brud på taxiloven, og i maj 2015 oplyste Københavns Politi til Computerworld, at der var rejst sigtelse mod Uber.

Læs også: Uber sigtet for brud på den danske taxilov

Herefter har det været anklagemyndighedens opgave af afgøre, om bevisbyrden er så stærk, at der også kan rejses tiltale mod Uber. 

Men en spansk retssag kan betyde, at vi ikke lige foreløbig får svar på det spørgsmål. 

Er Uber en it-virksomhed?

I 2014 fik Uber forbud mod at drive personbefordring i Spanien, men ifølge Wall Street Journal, mener Uber, at det spanske forbud strider mod EU-retten.

Derfor gav en spansk dommer tidligere på året Uber lov til at få sagen prøvet ved EU-domstolen.

EU-domstolen skal i bund og grund tage stilling til, om Uber er en digital tjeneste eller en taxa-virksomhed. 

Uber anser sig selv for at være en digital platform, der forbinder chauffører med passagerer, mens tjenestens konkurrenter mener, at virksomheden er en traditionel taxatjeneste.

Spørgsmålet er helt centralt, fordi EU har magten til af konkurrencehensyn at regulere digitale tjenester uden hensyn til de forskellige medlemslandes lovgivninger.

Mens medlemslandene har betydeligt større frihed til individuelt at regulere taxavirksomheder.

Det betyder med andre ord, at et medlemsland et land som Spanien - og måske også Danmark - kan få svært ved at forbyde Uber på egen hånd, hvis EU-domstolen kommer frem til, at Uber er en digital tjeneste. 

Men er nu Statsadvokaten i Københavns opgave at afgøre, om afgørelsen ved EU-domstolen kan få indflydelse på den danske sag mod Uber.

Hvis det er tilfældet, vil Statsadvokaten formodentligt afvente EU-domstolens afgørelse til næste år.

Læs også: Danske taxachauffører i demonstration: Derfor vil vi have Uber for en dommer

Frustration hos taxabranchen
De lange udsigter til en afgørelse skaber frustration hos taxabranchen.

I følge Trine Wollenberg, der er direktør for Dansk Taxi Råd, er antallet af Uber-chauffører voksende, og det betyder, at hendes medlemmer taber penge.

"Det er dybt frusterende. Ikke mindst for de chauffører og vognmænd, der kører på gaden. Vi kan jo se, at antallet Uber-biler på gaden er voksende, og det rammer de etablerede taxachaufførers mulighed for at tjene en dagsløn. Det er i virkeligheden svært for os at forstå, at det kan tage så lang tid, når det drejer sig om noget, der i vores optik er åbenlyst ulovligt," siger Trine Wollenberg.

Ud over retssagen mod Uber er der ifølge Vibeke Thorkil-Jensen også en lang række enkeltsager mod Uber-chauffører, der individuelt er blevet anmeldt for at bryde taxiloven.

Jo Bertram, administrerende direktør for Uber i Norden, Storbritannien og Irland, har tidligere oplyst til Computerworld, at tjenesten ønsker at samarbejde konstruktivt med de danske myndigheder. 

Læs også:
Taxa-direktør: Uber kan ikke noget, som taxabranchen ikke har været i stand til i fem år

Undrer du dig over Ubers gigantiske værdi? Her er syv centrale spørgsmål

Danske taxachauffører i demonstration: Derfor vil vi have Uber for en dommer






Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere