Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Virksomheder spilder enorme summer på indkøb af software som aldrig anvendes

Virksomhederne spilder meget store summer på at indkøbe software til medarbejdernes pc'er, som aldrig bliver brugt til noget, viser ny analyse. Og sådan har det været i årevis.

Din arbejdscomputer indeholder ubrugeligt software-programmer for 1.700 kroner.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport med titlen "The Real Cost of Unused Software" fra det amerikanske analysehus 1E.

Ifælge rapporten indeholder hver computer i virksomheder verden over i gennemsnt ubrugt, unødvendigt eller uønsket software for 259 dollar - godt 1.700 kroner.

I undersøgelsen har 1E tracket, hvordan 1.800 forskellige software-programmer over en fire-årig periode er blevet installeret på 3,6 millioner computere i 129 virksomheder i 14 forskellige industri-sektorer.

Ifølge undersøgelsen anvendes i gennemsnit 37 procent af den indkøbte software ikke - men virksomhederne betaler for den alligevel.

Ifølge analysehuset har dette tal faktisk ikke ændret sig i løbet af de fire år, hvor målingerne er blevet foretaget, og det er kommet bag på selskabet.

Værst ser det ud i uddannelses-sektoren, viser undersøgelsen.

Her anvendes hele 47 procent - altså næsten halvdelen af den indkøbte software - ikke til noget.

1E vurderer, at det kan skyldes, at uddannelsessektoren har det med at købe ens løsninger i stort volumen med det, som selskabet kalder for en ‘one size fits all'-approach.

Mindst spild finder vi i pharma-industrien, hvor ‘blot' 18 procent af de installerede software-programmer ikke anvendes.

Manglende asset management

Problemets årsag kan ligge i både policy og i dårligt overblik over de aktiver, som virksomheden opererer med.

Virksomhederne aner med andre ord ofte ikke, hvad der er reelt er behov for. Og derfor køber de voldsomt ind for at være på den sikre side.

Samtidig er mange virksomheder plaget af decentrale indkøb af software - altså det, som man kalder ‘skygge-it' eller ‘shadow it'.

Det kan du læse mere om her: Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

Læs også:

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Denne it-type kan ødelægge din virksomhed: Men næsten ingen er på sporet af den

Seks barrierer som kan bremse it-udviklingen i dit firma




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere