Artikel top billede

Storaktionær trækker sig fra kriseramte Fonas bestyrelse - se hans kryptiske begrundelse

Trods en ejerandel på 40 procent har den norske detailkæmpe Elkjøp trukket sig ud af det kriseramte Fonas bestyrelse. Dermed står Fonas ledelse alene med opgaven at finde en investor, der kan sikre fremtiden for den kriseramte butikskæde.

Norske Elkjøp, der er storaktionær i Fona, er tilsyneladende parat til at lade den kriseramte butikskæde sejle sin egen sø.

I sidste uge meddelte Fona, at selskabet er gået i betalingsstandsning, mens man arbejder på at rekonstruere selskabet, som de seneste par år har tabt op mod 100 millioner kroner.

Læs mere her: Fona går i betalingsstandsning: Skal finde ny kapital for at undgå konkurs

Udløsende faktor for den akutte krise har været svigtende julesalg, og Fona har nu frem til udgangen af denne måned til at finde ny kapital og få en aftale med leverandører og andre kreditorer.

Men allerede ti dage før Fona gik ind i en rekonstruktion trak Elkjøps norske koncernchef Jaan Ivar Semlitsch sig i al stilhed ud af bestyrelsen i Fonas moderselskab, F Group. Helt præcis skete det 21. januar.

Uden for indflydelse

Elkjøp er med 40 procent af aktierne i Fona storaktionær i selskabet.

Men uden en repræsentant i selskabets bestyrelse har Elkjøp tilsyneladende valgt at sætte sig selv udenfor indflydelse, når beslutninger om Fonas fremtid skal tages.

Elkjøps exit fra Fona-bestyrelsen åbner desuden for, at Fona finde en helt ny investor, der kan sikre butikskædens fremtid.

Jaan Ivar Semlitsch har ikke ønsket at kommentere, hvorfor han er trådt ud af Fonas bestyrelse.

Han henviser i stedet til Fonas ledelse.

I en mail til Computerworld fra Elkjøp lyder det lidt kryptiske budskab, at man "ser det som mere naturligt at koncentrere sig om sin rolle som 40 procents aktionær, end at koncernchefen sidder i (Fonas, reds.) bestyrelse."

Elkjøp afviser dog, at man går med planer om at sælge sin ejerandel i Fona.

Læs mere her: Konkursen truer: Derfor er det gået helt galt for Fona

Fonas direktør Michael Kjær, der sammen med resten af sin familie ejer de resterende 60 procent af aktierne i Fona, ønsker ikke at kommentere sagen.

Det er ikke første gang, at Elkjøp lægger afstand til Fona.

Helt tilbage i 2011 nedskrev Elkjøps britiske moderselskab Dixons værdien af sine Fona-aktier med hele 85 procent fra 210 til blot 30 millioner kroner.

Læs også:

Dixons tror ikke på Fona

Fona har en måned til at redde livet: Ingen vej uden om at lukke butikker

Konkursen truer: Her er den eneste løsning, hvis Fona vil overleve




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere