Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Sådan virker den åbne og cloudbaserede kontorpakke Open365

Open365 er en ny konkurrent til Microsofts Office 365 og Google Docs, som er udviklet af open source-folket. Der er flere spændende funktioner, men også en del ufærdige hjørner, der skal skæres til. Her er en status.

Open source-folket er sprunget ind i kampen om cloudbaserede kontorpakker. 

Open365 er således et åben kildekode-alternativ til eksempelvis Office 365 fra Redmond-fabrikken Microsoft.

Udgaven består af en cloudløsning, hvor filer kan opbevares, organiseres og deles, samt klientprogrammer som synkroniserer indhold mellem cloudserveren og en klientmaskine, der også kan være en telefon.

Herudover rummer pakken en online-editor i form af skriveprogrammet LibreOffice, en Linux-server og så skrivebordsmiljøet KDE.

Klientprogrammet sørger for synkronisering mellem cloudkontoen og den lokale pc. Filer åbnes lokalt med LibreOffice.

Præg af en beta

Leif Lodahl, der er den danske talsmand for LibreOffice, har set nærmere på programpakken, og han vurderer, at der stadig er en del hængepartier i Open365 blandt andet, hvornår den er klar til brug.

"Open365 er beta-software, og den endelige forretningsmodel er ikke tydelig. Det er ikke tydeligt, om den gratis beta-version med 20 gigabyte plads fortsætter med at være gratis. Det er heller ikke tydeligt, hvornår løsningen forventes at være produktionsklar og hvilke priser, den vil blive tilbudt til," lyder det fra Leif Lodahl.

Løsningen lanceres som åben kildekode, men der er ikke offentliggjort en kildekode endnu. Desuden kan man ikke identificere, hvilken open source-licens programmet frigives under.

"For at være kompatibel, må licensen dog være mindst lige så restriktiv som GPLv2," vurderer han.

Firmaet bag Open365 er EyeOS, som er et spansk firma, og det er en del af Telefonica-koncernen.

God kontakt mellem browser og program

Selve kontorpakken, hvilket vil sige LibreOffice-delen, fungerer på helt samme måde i browseren som ved en desktop-installation.

"Det er sågar muligt at installere udvidelser og udvikle makroer," siger han og fortsætter:

"Det er også muligt at uploade og benytte skabeloner i Open365. Stavekontrol på dansk og andre sprog kan installeres i LibreOffice, omend det er lidt besværligt. Til gengæld findes der i øjeblikket ikke en dansk brugergrænseflade."

Mangler æ, ø og å

Leif Lodahl peger også på, at udgaven stadig bærer præg af at være en beta-udgave og derfor har en del småfejl.

"Dokumenter gemmes ikke som standard det rigtige sted. Det er ikke muligt at benytte danske bogstaver æ, ø og å i hverken regneark eller tekstbehandling, og LibreOffice i en browser har desuden den ulempe, at der sker en forsinkelse mellem tastatur og mus og programmet."

Foreløbigt findes løsningen kun på engelsk, og en dansksproget udgave er nok ikke lige på trapperne, hvis den overhovedet kommer, hvilket diskvalificerer programmet i en del firmaer og institutioner.

Plads til forbedring

Filer og dokumenter gemmes med historik, således at det er muligt at gendanne en tidligere version.

Samtidigt er det muligt at se, hvem der har rettet et dokument og hvornår.

Den samlede vurdering af programpakken lyder, at det ser spændende ud men også, at pakken bærer præg af mange småfejl.

"Open365 virker mere komplet og færdig end tilfældet eksempelvis er med LibreOffice Online Community. Dog er der fortsat en række småfejl, som må forventes at blive løst i forbindelse med beta-fasen," vurderer Leif Lodahl.

Læs mere om Open365 her: Se billederne: Her er et gratis open source-alternativ til Microsofts Office 365

Du kan også læse en analyse af programmet på LibreOffice-blokken.

Du kan ligeledes læse mere om om Open365 her.

Læs også:

LibreOffice får en ordentlig omgang makeup: Nu kan du teste en spritny udgave




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere