Artikel top billede

Tusindvis skriver på koden: Så mange linier vokser Linux-kildekoden med hver eneste dag

Aldrig tidligere er antallet af kodelinier i Linux-kernen vokset så hurtigt som i disse år. Størstedelen af koden kommer fra selskaber, mens under otte procent bliver leveret af ikke-kommercielle privat-personer.

Linux-kernen er stille og roligt vokset i takt med, at alverdens udviklere har bidraget med kode, tilføjelser og rettelser til den åbne kildekode.

Ifølge en ny status-rapport fra Linux Foundation vokser kildekoden med 4.600 kodelinier hver eneste dag, ligesom kildekoden modtager 7,8 ændringer i timen i gennemsnit døgnet rundt.

Du kan se den årlige statusoversigt fra Linux Foundation her.

I de seneste 11 år - siden tracking af kodebidrag blev igangsat via adoptionen af Git - har 13.500 udviklere bidraget til koden.

De er spredt ud over 1.300 firmaer.

Antallet af udviklere, der har bidraget til koden, er steget markant i det seneste halvandet års tid, hvor næsten 2.500 af de 13.500 bidragsydere har leveret kodebidrag for første gang.

I det seneste års tid har omkring 5.000 udviklere fra 400 selskaber bidraget til koden.

Kode fra selskaber

Det fremgår af oversigten, at langt de fleste bidrag til kildekoden kommer fra selskaber, der målrettet anvender udviklere til at skrive kode.

Der er altså langt fra tale om i dag, at bidrags-ydere til Linux er nørder, der sidder hjemme i kælderen og skriver kode til et slags undergrunds-projekt.

Ifølge Linux Foundation er andelen af bidrag fra de såkaldte ubetalte udviklere ('unpaid developers') faldet fra 11,8 procent i 2014 til blot 7,7 procent i dag.

Mest kode kommer der fra udviklere ansat hos kommercielle spillere som Intel (der er største bidragsyder), Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD og ARM.

Det underbygger, at Linux i dag er et vigtigt instrument for mange af de store selskaber. For mens Linux aldrig har fået et rigtigt gennembrud som styresystem til pc'er, er styresystemet i dag særdeles udbredt på alverdens servere.

Det kan du læse mere om her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Linux-kernen består i dag af omkring 22 millioner kodelinier. Den fornyes cirka hver 10. uge.

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Her er de syv hotteste Linux-distributioner lige nu - og alle fordele og ulemper

Linux-stifter giver ikke op: Vi vil stadig kapre din desktop

Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil

Microsoft gør hele .NET-platformen til open source




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere