Artikel top billede

Kæmpe krypterings-slagsmål lurer i kulissen: Er det en menneskeret at kunne være anonym?

Flere europæiske lande kræver, at deres politi-enheder får bagdøre ind i it-grej, så de kan tilgå data, der ellers ligger gemt bag et tykt lag kryptering. FN har for længst forsøgt at få bremset den udvikling.

Flere europæiske stormagter som Tyskland og Frankrig har for nyligt været ude med markante udtalelser om kryptering.

Ministre fra de to store lande har i en fælles meddelelse opfordret EU til at lovgive om, at regeringsmagter skal have bagdøre ind i ellers krypterede chat-apps som WhatsApp og Telegram.

Opfordringerne kommer efter en række af terrorhandlinger har fundet sted på det europæiske kontinent i de senere måneder og år.

Du kan læse mere om det tysk- franske krav til tvungne politi-bagdøre her: Tysk og fransk krav om at fjerne chat-kryptering: Er krypteringsforbud også på vej til Danmark?

Storbritanniens Darth Vader

Udviklingen omkring kryptering/dekryptering har også ramt Storbritannien.

Her er landets lovgivere i gang med at kigge på markante stramninger af sin overvågningslovning i det, der af kritikerne er døbt "snushanernes hensigtserklæring'.

De britiske politikere har med deres lovforslag sat sig for at stramme overvågningsskruen et par takker med opsnapning og opbevaring af borgernes kommunikation fra mails, sociale medier og mobiltelefoner.

Lovforslaget med det korrekte navn Investigatory Powers Bill har fået NSA-whistlebloweren Edward Snowden til at døbe landets premierminister Theresa May for "Storbritanniens Darth Vader" fra sit eksil i Rusland.

Landets forsvarsminister Earl Howe har ifølge Computerworlds britiske søstermagasin samtidigt luftet tankerne om, at krypteringen skal fjernes, så regeringen kan stikke snablen ned i borgernes data.

"Det kan være helt fornuftigt for regeringen at samarbejde (med kommunikationsudbydere, red.) for at finde ud af, om det vil være praktisk muligt at tage skridt til at udvikle og vedligeholde tekniske egenskaber til at fjerne kryptering, der er blevet anvendt i kommunikation eller på data," har Earl Howe sagt.

Han peger på, at politi og efterretningstjenester skal kunne kontakte teleudbydere for at få dem til at fjerne krypteringen uden dog at nævne, hvordan dette skulle gøres i praksis.

FN kæmper imod

Også Rusland er med på dekrypterings-dagsordenen med en ny lovgivning, der giver regeringen og den russiske efterretningstjeneste adgang til krypterede data.

Det kan du læse her: Ny lov på vej i Rusland: Efterretningstjenesten skal have bagdøre til alle chat-apps

Debatten om kryptering eller ej er ikke ny, men den har fået fornyet liv efter diverse terrorhandlinger på europæisk jord.

Samtidig er efterdønningerne af en meget omstridt sag fra USA, hvor det amerikanske forbundspoliti og Apple udkæmpede en kamp på ord om, hvorvidt en aflåst iPhone med data fra en formodet terrorist skulle åbnes eller ej, for længst skyllet ind på de europæiske kyster.

Den historie kan du læse mere om her: Ærkefjende bakker Apple op i kampen mod FBI: Kan udvikle sig til kæmpe retssag

FN har allerede sidste sommer udsendt advarsler om, at alle chat-apps skal være læselige for regeringsmagter og kalder det en menneskeret, at man kan kryptere beskeder i ytringsfrihedens navn.

"Medlemslandene skal ikke forbyde kryptering og anonymitet, som ofte gør det lettere at håndhæve menings- og ytringsfrihed," lyder det i sidste års FN-rapport.

Hvad mener du?
Er det en menneskeret at kunne være anonym på nettet, eller skal vi ofre dele af vores frihed for at blive beskyttet bedre mod eksempelvis terrorangreb?

Giv din mening til kende i det nedenstående debatfelt, hvor der opfordres til at holde en god tone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere