Artikel top billede

Tysk og fransk krav om at fjerne chat-kryptering: Er krypteringsforbud også på vej til Danmark?

Efter terroraktioner i Europa kræver Frankrig og Tyskland, at firmaer som Apple og Facebook hjælper med at fjerne krypteringen af beskeder eksempelvis med bagdøre. EU er ikke afvisende.

Frankrig og Tyskland kræver, at EU skal tage stilling til en ny lov, der tvinger teknologivirksomheder til at åbne deres krypterede chat-programmer.

Det skriver avisen Wall Street Journal.

Begrundelsen fra de to lande er, at de ønsker at komme fremtidige terror-handlinger i forkøbet.

Da terroristerne angiveligt anvender krypterede chat-tjenester som Apples Imessage, Facebooks Whatsapp og Telegram som kommunikationsværktøjer, mener landene altså, at der skal være et smuthul i krypteringen, så myndighederne kan læse med.

"Beskeder, som udveksles via apps som Telegram, skal kunne dekrypteres og anvendes som bevismateriale af domstole og efterforskere og som en del af retsprocessen," sagde Frankrigs indenrigsminister Bernard Cazeneuve på en pressekonference.

De krypteringsløsninger, som anvendes af Telegram eller WhatsApp, kan ikke engang åbnes af firmaerne selv.

Det er kun brugerne, som sidder med nøglen. Derfor kan kravet fra Tyskland og Frankrig betyde store ændringer, hvis det vedtages af EU.

Kræver en bagdør

I praksis vil det nok kræve, at virksomhederne indbygger en bagdør i programmet, altså et hul i krypteringen, som myndighederne kan krybe igennem og aflæse chat-konversationerne.

I en udtalelse til Reuters siger Europa Kommissionen, at man ikke er afvisende overfor forslaget.

Lobbygruppen CCIA, der varetager interesser for virksomheder som Facebook og Google, mener derimod ikke, at man skal bygge myndighedshuller i krypteringen.

"At svække sikkerheden vil med tiden betyde, at onlinesystemerne bliver mere sårbare overfor alle former for angreb fra terrorister eller hackere. Vi burde i stedet øge sikkerheden," siger CCIA's europæiske chef Christian Borggren til Reuters.

Vedtages en åbning af krypteringen i chat-programmerne af EU, vil det som udgangspunkt også betyde, at danskerne vil være underlagt loven.

Læs også:
Apple vil stramme kryptering til nye højder i kølvandet på spionsag: Glemmer du din kode, er der nul hjælp at hente

Eksperternes dom: Udviklerne skal ikke redde kryptering - det skal din bedstemor

Kryptering er et kæmpe-problem for danskerne: Så alvorlig er situationen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere