Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Slut med forhadt strøm-afgift: Giver helt særlige datacenter-fordele for Danmark

Danske datacentre har været hæmmet af PSO-afgiften, men efter afskaffelsen kan branchen gå lysere tider i møde, lyder det fra datacenter-branchen.

Det vækker jubel i den danske datacenter- og hostingbranchen, at de blå partier i Folketinget sammen med Socialdemokraterne, De Radikale og SF nu er bleve enige om at afskaffe den forhadte strøm-afgift, den såkaldte PSO-afgift.

PSO-afgiften er en særlig grøn afgift, der bliver opkrævet over elregningen, men altså nu bliver fjernet, efter den er blevet underkendt af EU-kommisionen.

Men afgiften har længe været forhadt i den strømslugende danske datacenterbranche, hvor PSO-afgiften kan udgøre helt op mod en tredjedel af af strømudgifterne.

Hæmmer konkurrence-evne

Peder Bank, direktør for datacenterselskabet Interxion, mener at PSO-afgiften har været med til at hæmme de danske datacentres konkurrenceevne.

Ifølge Peder Bank har de danske elpriser været ekstremt høje sammenlignet med de fleste andre lande.

Det betyder ifølge Peder Bank, at mange virksomheder har foretrukket at anvende svenske datacentre i stedet.

"Danmark ligger især i konkurrence med Sverige om at tiltrække udenlandske installationer, og her har det været hæmmende, at de danske elpriser har været klart højere end de svenske," siger han.

Han vurderer dog, at de danske elpriser med en fjernelse af PSO-afgiften nu vil komme til at ligge under de svenske priser, hvis elpriserne i vores nabolande ellers fastholdes på det nuværende niveau.

"Men der går dog rygter om, at svenskerne allerede fra nytår forbereder at sænke afgifterne for datacentre over en halv megawatt for at sætte ekstra skub i datacenterindustrien," siger han.

Hos den danske telegigant TDC Hosting er der ligledes tilfredshed at spore med den fjernelse af PSO-afgiften. 

"TDC Hosting glæder os over Folketingets beslutning om PSO-afgiften og aftalen om afskaffelse."

"Med aftalen skabes der klarhed over fremtiden og mulighed for forsatte investeringer i vores datacentre. Det er med til at skabe arbejdspladser og vækst i det digitale Danmark," skriver Frederik Stentoft Berling, kommunikationsmedarbejder hos TDC Operations, i en mail som et svar på en henvendelse fra Computerworld. 

Danmark kan nu høste på gunstig geografi

Peder Bank fra Interexion vurderer, at PSO-afgiften indtil nu har forhindret Danmark i at udnytte en gunstig geografisk position. 

"Danmark og især København har en perfekt lokation for udenlandske platforme, der ønsker at servicere Norden, men vi har desværre ikke set en forretning, der afspejler den gode lokation," siger Peder Bank og uddyber:

"Tager du et landkort og en passer og sætter det ene ben i København, så kan du tegne en cirkel rundt omkring Skandinavien og store del af Nordtyskland, der alle vil være sikret en svartid på 15 til 20 millisekunder," siger han. 

Men vi har jo set, at Apple har valgt at placere sit datacenter  i Viborg, allerede før Venstre-regeringen kom til og anbefalede at fjerne PSO-afgiften. Viser det ikke, at PSO-afgiften slet ikke har været så skadelig endda?

"Apples datacenter i Viborg er også et af de eneste eksempler på det. Og nu ved jeg ikke præcis, hvordan hele det regnestykke hænger sammen, men jeg må indrømme, at beslutningen om at placere Apples datacenter i Viborg også overraskede mig," siger han. 

Læs også: Danske datacenter-direktører: Apples ankomst er sukker for hele it-branchen

Facebooks indtog afhænger PSO-afgift

For få måneder siden kom det frem, at også Facebook agter opføre et gigantisk datacenter i Odense.

Men Facebook har endnu ikke officielt bekræftet, at virksomheden vil placere et datacenter i Danmark. 

Det skyldes ifølge den fynske avis Fyens Stifttidende, at opførelsen af datacenteret er betinget af, at PSO-afgiften bliver fjernet.

Ifølge avisens kilder har Facebook afventet udfaldet af forhandlingerne om PSO-afgiften, og den californiske tech-gigant har angiveligt været parat til at trække stikket på investering og indkassere et tab på sine investeringer i Danmark, hvis ikke afgiften blev fjernet.

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr

[b]Cloud-giganter i vildt kapløb om Europa: Her kommer de nye giga-datacentre [/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere