Artikel top billede

Foto: Lotus Head.

It-svingdør i regionerne: Fire af fem danske regioner har skiftet it-direktøren ud på få måneder

ComputerViews: Fire af de fem danske regioner har på få måneder været nødt til at skifte it-direktør. Det sker, mens it-indsatsen i regionerne er vigtigere end nogensinde.

ComputerViews: Endnu en dansk region har netop indgået en kontrakt med en ny it-direktør.

Denne gang er det Region Nordjylland, der kan meddele, at Klaus Larsen bliver regionens nye it-direktør.

Klaus Larsen, der indtil nu har været konstitueret it-chef i regionen, får med det nye job ansvaret for 14.000 brugere, en it-afdeling på 165 personer og et budget på cirka 270 millioner kroner om året.

På regionens hjemmeside fortæller koncerndirektør Dorte Stigaard om valget af den nye CIO:

"Vi har brug for en CIO anno 2017, der ikke kun kan levere sikker drift og understøtte de forretningsmæssige behov, men i høj grad også kan bidrage til at digitalisere, effektivisere og transformere sundhedsvæsenet nu, hvor vi i stadigt højere grad skal leve op til patientrettigheder og levere sundhedsydelser ikke kun på hospitalerne, men også i borgerens eget hjem." 

Dermed får man også et indblik i, hvorfor it-indsatsen - og dermed it-direktøren/CIO'en - er vigtigere end nogensinde i regionerne. 

Stillingen i Region Nordjylland blev i øvrigt ledig, da tidligere it-boss, Claus Kofoed, i maj skiftede til en stilling som it-direktør i Region Midtjylland.

Det kan du læse mere om her: Ny it-direktør til Region Midtjylland: Skifter fra anden dansk it-toppost.

It-direktør-posten i Midtjylland var blevet ledig, da Lars Ole Dybdal tidligere på året sagde op, da han fik CIO-jobbet i Rigspolitiet. Læs om det her.

Her stopper udskiftningerne blandt it-direktørerne i de danske regioner dog slet ikke.

Her er der også skiftet CIO'er

I august sagde Søren Lindgaard op som it-direktør i Region Syddanmark. Han havde sagt ja til at blive direktør i fiber- og indholdsvirksomheden i Energimidt og Himmerlands Elforsyning, kunne Computerworld fortælle.

I sidste måned blev det meldt ud af Region Syddanmark, at Morten Lundgaard blev ny it-direktør. Han kom fra en stilling som afdelingschef i Region Syddanmark.

Uro i Region Hovedstaden

Også i Region Hovedstaden har der været skiftet ud på it-direktør-posten her i 2016.

It-topstillingen i Region Hovedstaden blev ledig op til sommerferien, da daværende centerdirektør Mikael Skov Mikkelsen sagde ja til et jobtilbud fra Nordea.

Allerede den 12. september kunne Region Hovedstaden så melde ud, at tidligere CIO i Coop Danmark, René Munk-Nissen, skulle være ny direktør i Region Hovedstadens Center for IT, Medico og Telefoni, der har 900 ansatte og leverer it til omkring 45.000 ansatte og ni forskellige hospitaler.

Den kontrakt holdt dog overraskende kort tid, for under en måned senere - før René Munk Nissen overhovedet var tiltrådt - blev det pludseligt meldt ud, at René Munk-Nissen 'efter personlige overvejelser' havde valgt ikke at tiltræde stillingen alligevel.

Læs mere om det her: Blev ansat som CIO i Region Hovedstaden for en måned siden: Nu siger dansk top-CIO pludselig nej til jobbet.

Region Hovedstaden valgte i stedet at ansætte vicedirektør Torben Dalgaard som ny direktør for Center for It, Medico og Telefoni.

I den sidste af de fem danske regioner, Region Sjælland, har it-direktør Per Buchwaldt stået ved roret siden januar 2013, hvor den tidligere it-direktør skiftede til Rigspolitiet.

Derfor kan det give problemer

Dermed er fire af fem danske it-direktører i regionerne altså udskiftet her i 2016.

Så vidt vi ved, har de fire CIO'er alle selv sagt op, da de har fundet nyt arbejde. To af dem er skiftet til private virksomheder, mens to er blevet i det offentlige - én gik til Rigspolitiet, en anden skiftede til en anden region.

Dermed er det også svært at konkludere noget entydigt om, hvorfor der skiftes it-direktører i det omfang, der er tale om.

Man tager dog til gengæld nok ikke munden for fuld ved at konkludere, at it i regionerne er vigtigere end nogensinde.

Hele sundhedssektoren er under pres, og en gennemgribende digitalisering er det nok vigtigste redskab til at sikre smartere arbejdsgange, automatisering og en mere sammenhængende sundhedssektor.

Det er dog ikke digitaliserings-gevinster, der er lette at realisere, og ofte er hospitalerne præget mere af utilfredshed med it-løsningerne end det modsatte.

CIO'en har en særlig rolle

Det er CIO'ens fornemste opgave at sikre en klippestabil drift og en innovativ brug af digitale løsninger, der kan hjælpe sundhedspersonalet i det daglige - og naturligvis give patienterne et bedre behandlingsforløb.

Det er ikke nødvendigvis et problem, at der skiftes it-direktør. Nye øjne kan se udfordringerne og mulighederne fra en anden vinkel.

Men omvendt er det tankevækkende, at det langt fra er første gang, at Compuiterworld har kunnet konstatere, at der er en usædvanligt mange udskiftninger blandt it-direktørerne i de fem danske regioner.

Også i 2013 kunne vi fortælle, at fire ud af fem it-direktører havde sagt op på et enkelt år. Den sidste af de fem er i dag heller ikke længere it-direktør i en region.

Forklaringerne på de mange udskiftninger kan være mange:

Måske er lønnen ikke attraktiv nok ansvaret taget i betragtning, måske er arbejdspresset er for stort, eller måske er det bare for frustrerende og opslidende at være en central leder på den slagmark, som regioner og hospitaler er i disse år.

Uanset årsagerne risikerer konsekvensen af de mange udskiftninger dog at være, at man mister den klare retning i it-satsningerne og den kontinuerlige, strategisk baserede digitaliseringsindsats.

Når det er sagt, skal de fire nye danske it-direktører, der er tiltrådt i 2016, naturligvis have mulighed for at bevise deres værd.

Også selvom svingdøren i regionerne har roteret flittigt her i 2016.

Læs også:

Masseflugt fra regionerne: Top-CIO'er siger op på stribe

Undersøgelse: Her er fem danske top-CIO'ers løn