Artikel top billede

(Foto: Datatilsynet)

Datatilsynet: Dansk corona-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes ret til privatliv

Den kommende danske smittesporings-app er ‘potentielt indgribende’ i danskernes privatliv, fastslår Datatilsynet, der følger udviklingen nøje.

Datatilsynet følger udviklingen af den kommende danske corona-app nøje, da appen er ‘potentielt indgribende i forhold til privatlivet.’

Det meddeler Datatilsynet i kølvandet på den seneste tid bekymringer om den kommende danske smittesporings-app, som Netcompany er i gang med at udvikle.

En række europæiske lande har udviklet lignende apps, mens andre lande er i gang.

Der er forskellige muligheder for hvordan præcist de forskellige apps kommer til at fungere og hvilke data, de kommer til at håndtere, ligesom Google og Apple i sidste uge meddelte, at de samarbejde om udvikling af en ny fælles API.

Det kan du læse mere om her: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere

Trods uklarhederne mener Datatilsynet, at ‘funktionaliteten kan være potentielt indgribende i den enkeltes privatliv,’ da en app, der skal anvendes til smittesporing kan ‘give et detaljeret overblik over borgernes adfærd og muligvis også deres helbred.’

Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, peger på, at udviklingen af appen er udtryk for en balancegang mellem det, som hun kalder for ‘generelle samfundsafvejninger og det enkelte individs frihedsrettigheder.’

“På et mere overordnet niveau er databeskyttelsesreglerne dog ikke til hinder for, at regeringen, herunder sundhedsmyndighederne, indsamler en række oplysninger om os i større omfang – for eksempel ved brug af apps,” siger hun.

EU løftede i sidste advarselsflaget til de lande, der er i gang med at udvikle smittesporingsapp med en række lignende bekymringer.

Det kan du læse mere om her: EU: Corona-apps bør ikke indsamle lokationsdata - Apple og Google går i tænkeboks om deres løsning

Datatilsynet anbefaler, at appen udvikles efter en række ‘mindst muligt’-principper, så den griber mindst muligt ind i folks privatliv og desuden bliver baseret på frivillighed, bliver helt gennemsigtig, midlertidig og underlagt en form for kontrol fra Datatilsynet.

“Datatilsynet vil have særligt fokus på at efterprøve og kontrollere, at tekniske løsninger har den fornødne sikkerhed, og at alle data og repræsentationer af disse, der kan henføres til en given borger, også bliver slettet, så snart det ekstraordinære formål ophører,” lyder det fra tilsynet.

Læs også:

Kommende dansk corona-app fra Netcompany virker ikke på iPhones: Særlig funktion blokerer for anvendelsen

Opskrift: Sådan kan man indbygge stensikker privacy i dansk overvågnings-app




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere