Artikel top billede

(Foto: Computerworld/Google Maps)

Vestens teknologiske atombombe har ramt Rusland - kan vi tåle samme tur?

Computerworld mener: Vestens sanktioner betyder et russisk farvel til alt fra iPhones til Dell-computere. Men de hårde sanktioner udstiller også, hvor sårbare vi er i Danmark, når de teknologiske bomber springer.

Midt i en ulykkelig krig og det uforståelige russiske angreb på Ukraine må det have været svært for mange ikke at trække på smilebåndet af historierne om russere, som allerede 1. marts ikke kunne komme med metroen i Moskva.

Moskva-borgerne troede, at metro-turen blot var et dobbeltklik væk, fordi de lige som os andre har vænnet sig til nem betaling med telefonen eller uret.

Men nej. For sanktionerne mod bankerne betød, at forbindelsen til Visa og Mastercard røg - og dermed også Apple Pay og Google Pay. Og så må man enten gå eller købe den russiske udgave af Rejsekortet.

Ingen iPhones

Derefter gik det stærkt.

Og alt fra Microsoft til Facebook lukkede ned i Rusland - eller blev lukket ned af det autokratiske styre i forsøg på at kontrollere borgernes frie adgang til information.

Det betyder ingen Instagram, ingen Facebook, ingen iPhones, ingen Dell-computere, ingen smarte betalingsløsninger og sandsynligvis meget begrænsede muligheder med cloud-teknologi.

Det er som at skrue tiden over 10-15 år tilbage på 15 dage.

10-15 år som især har været kendetegnende ved en næsten global udrulning af de smarte services, som gør hverdagen lettere, og som vi kun kunne drømme om for få år siden.

Techgiganternes rigtige beslutninger

Som udenforstående har det især været befriende at se, hvordan især de globale techfirmaer har reageret hurtigt og konsekvent mod den russiske krig, kriminalitet og misinformation.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at flere af firmaernes moralske konto stadig er i minus efter, at de i årevis har faciliteret og profiteret på politisk splittelse, stiltiende set på mens had er blevet oppisket online - og ikke mindst været nyttige idioter for en sandsynlig russisk påvirkning af både Brexit og flere amerikanske valg.

Nu står bankerne og techfirmaerne for én gang skyld på den rette side af historien. Det er godt.

Det samme er sanktionerne. For krigen i Ukraine viser, at vestens appeasement-politik ikke længere er holdbar.

Det er en politik, hvor blandt andet russisk aggression er blevet ignoreret til fordel for ro, regelmæssighed og rigdom på børsen.

Taktisk teknologisk atombombe

Her har det sammenviklede globale økonomiske-teknologiske virkelighed vist, hvor hårdt et land kan rammes, når det på få uger frakobles fra hovedparten af den vestlige teknologiske og finansielle sektor.

Det er en slags taktisk teknologisk atombombe og en af de beskidte bomber, som rammer bredt.

Problemet ved den slags bomber er, som tiden efter Anden Verdenskrig viste, at når de først er opfundet, så er de svære at pakke væk igen. Denne gang var målet Rusland.

Det retfærdige i at ramme Rusland kan ikke diskuteres.

Men den voldsomme påvirkning af den russiske økonomi bør også tjene som en advarsel om, hvor sårbar vores egen endnu mere teknologiske hverdag er.

Og hvor naive vi var i mange år, når det kom til for eksempel 5G-infrastruktur, forskningssamarbejder med regimer eller udsalg af infrastruktur.

Om få år kan vi forhåbentligt leve uden russisk gas. Men kan vi leve uden cloud, kreditkort, Swift eller nogle af de mange andre tjenester i bare få dage eller uger? Ikke rigtigt.

Derfor bør diskussionen om vores nationale teknologiske modstandsdygtighed fylde langt mere i debatten om forsvar og sikkerhed.