Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Bekymret digitaliseringsminister: Dansk erhvervsliv er ikke længere bedst til it i EU - der skal gøres noget

“Andre landes digitale udvikling accelererer, og derfor må vi ikke læne os tilbage,” lyder det fra digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) efter at det står klart, at Danmark ikke længere er bedste digitaliseringsland i EU.

Der skal mere fart på digitaliseringen, hvis Danmark også fortsat skal være blandt de bedste lande til digitalisering.

Sådan lyder det fra digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) efter, at det står klart, at Danmark ikke længere er bedst i EU til netop digitalisering.

I en ny redegørelse med navnet ‘Danmarks Digitale Vækst 2023’ peger ministeren på, at Danmark er blevet overhalet af Finland, som nu regnes for at være det bedste EU-land til digitalisering.

I rapporten er der blevet kigget på virksomhedernes anvendelse af it, den digitale infrastruktur og lignende ud fra EU’s eget digitaliseringsindeks, Desi.

“Andre landes digitale udvikling accelererer, og derfor må vi ikke læne os tilbage,” lyder det fra Marie Bjerre.

'Nogle udfordringer'

Hun peger på, at digitalisering er helt afgørende for de danske virksomheders konkurrenceevne.

“Derfor har vi nogle udfordringer, som vi skal tage fat på, hvis vi fortsat skal være i front. Vi skal have flere It-specialister, vi skal fokusere på digitalisering i de små og mellemstore virksomheder, og vi skal bruge digitalisering til at skubbe på den grønne omstilling,” siger hun.

Afgørende for konkurrenceevnen og opfyldelse af ambitionen om at være bedst, er adgangen til de nødvendige it-kompetencer.

“Danmark ligger på en fjerdeplads i Europa, når der måles på befolkningens basale it-kompetencer, men flere lande er længere fremme målt på antallet af it-specialister,” hedder det i redegørelsen.

Her peger Digitaliseringsministeriet på, at mere end 60 procent. af de danske virksomheder har svært ved at rekruttere it-specialister. Problemet har vi kendt længe, og intet tyder på, at det vil ændre sig i de kommende år.

Erhvervslivet bekymret
Dansk erhvervsliv ser på rapporten med bekymring. DI Digital peger på, at det går den forkerte vej.

"Danmark er stadig et foregangsland, men det kan vi bestemt ikke tage for givet. Det skal vi, blandt andet politikere og erhvervsliv, kæmpe for hver dag," siger branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg.

For DI Digital er det helt afgørende for virksomhederne adgangen til flere folk.

"Det haster vildt meget med at skaffe mange flere it-specialister. Det går ikke længere, at dygtige unge bliver afvist på it-uddannelserne, fordi der ikke er plads til alle kvalificerede ansøgere, når erhvervslivet samtidig har hårdt brug for kandidater," siger Rikke Hougaard Zeeberg.

DI Digital mener, at universiteterne skal optage alle kvalificerede ansøgere til it-uddannelserne, ligesom brancheorganisationen vil have det gjort meget nemmere at hente it-specialister ind fra udlandet.

Du finder hele redegørelsen Danmarks Digitale Vækst 2023 her

De otte hovedkonklusionerne i rapporten er (udpluk fra redegørelsen):

1) Danmark er et digitalt foregangsland, men er faldet tilbage på en andenplads i EU

Danmark er blandt de bedste til digitalisering i en række målinger af landes digitalisering i Europa og i verden, men har i 2022 mistet førstepladsen i Europa. Det skyldes blandt andet at Danmark har den laveste digitale vækst i EU fra 2021 til 2022.

Det går stærkt med digitaliseringen i andre lande og Danmark kan ikke læne sig tilbage, når ambitionen er at være helt i front.

2) Digitalisering kan øge produktiviteten og er vigtigt for konkurrenceevnen

Digitalisering kan gavne virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne. Virksomheder, der formår at være langt fremme på digitaliseringsdagsordenen, kan opnå konkurrencefordele og særligt store virksomheder er langt fremme.

Derfor er det vigtigt fortsat at fokusere på, at SMV’erne kommer med på vognen og ikke falder bagud.

3. Digitale platforme giver nye muligheder, men kan udfordre konkurrencen

Med øget digitalisering kommer nye forretningsmodeller og muligheder. Særligt digitale platforme har ændret måden, som vi handler på. Platformene giver mange virksomheder gode muligheder for effektivt at nå flere kunder.

Men tilstedeværelsen på digitale platforme og betalingen hertil er samtidig også blevet en nødvendighed, der kan udfordre den lige konkurrence.

Ligeledes kan de digitale platformes muligheder for fx deling af indhold rejse nye udfordringer i forhold til producenters immaterielle rettigheder. Derfor er der både nationalt og på EU-niveau et stort fokus på regulering af tech-giganter.

4) SMV’ernes informations- og cybersikkerhed skal styrkes

At være langt fremme på digitalisering er en styrke, men det gør os også sårbare over for angreb fra cyberkriminelle. Det kan have store omkostninger for vores samfund og virksomhederne. 44 procent. af SMV’erne har et for lavt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.

5) Danmark har et stærkt fundament, når det kommer til digital infrastruktur

Danmark er førende i Europa på digital infrastruktur. Det vil sige hurtig, tilgængelig og billig internetadgang, som er et grundlæggende fundamentet for at digitalisering i resten af samfundet er muligt.

Fortsat udbygning og udbredelse af hurtige internetforbindelser er central, hvis Danmark fortsat skal være helt med i front.

6) Mangel på it-specialister kan bremse den digitale vækst

Danmark ligger på en fjerdeplads i Europa, når der måles på befolkningens basale it-kompetencer, men flere lande er længere fremme målt på antallet af it-specialister.

Over 60 procent af danske virksomheder oplever vanskeligheder ved at rekruttere it-specialister og manglen på It-specialister har været stigende i mange år. Øget digitalisering i virksomhederne kræver flere it-specialister.

7) Danske virksomheder er helt i front af brugen af de fleste avancerede teknologier

EU har store ambitioner for europæiske virksomheders brug af avancerede teknologier.

Her er danske virksomheder helt i front i brugen af teknologier som robotteknologi, cloud, kunstig intelligens og 3D-print, mens andre landes virksomheder er længere fremme ved brugen af IoT (sensorteknologi).

8) Digitalisering kan skubbe på den grønne omstilling, når det bliver tænkt sammen

Digitalisering og den grønne omstilling har store synergier. Digitale teknologier kan mindske ressourcespild, øge energieffektiviteten og fremme den cirkulære økonomi.

Det er godt for miljø og klima. Samtidig ser virksomhederne det også som en konkurrenceparameter at være en grøn virksomhed med dokumentation i ryggen – og her kan digitalisering lette dokumentationsbyrden.

Du finder hele redegørelsen, hvor de otte hovedkonklusioner uddybes her: Danmarks Digitale Vækst 2023