Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Alexandre Lallemand/Unsplash)

EU på vej med digital mønt

Det skal i fremtiden være muligt at betale for dine varer med digitale euro, hvis det står til EU-Kommissionen.

EU-Kommissionen ønsker at implementere en digital euro, der skal være gratis og tilgængelig for alle brugere.

Det skal blandt andet være med til at styrke den finansielle inklusion og konkurrence i digitale betalinger samt "at tilskynde industri-initiativer til at tilbyde paneuropæiske betalingstjenester."

Sådan lyder det i et lækket udkast til lovforslaget, skriver mediet Euractive.

Ifølge udkastet skal forbrugere kunne benytte den digitale møntfod i handler på nettet, men også i det lokale supermarked.

Der er dog undtagelser, rapporterer mediet.

Virksomheder med færre end 10 ansatte og mindre end 2 millioner euro i årlig omsætning vil ikke blive pålagt at tage imod den digitale valuta.

Gratis at bruge

Den digitale euro skal ligesom kontanter være tilgængelig for brugerne gratis, fremgår det af det lækkede lovforslag.

"Alle kreditinstitutter, der leverer betalingskontotjenester, vil være forpligtet til at levere grundlæggende digitale eurobetalingstjenester efter anmodning fra deres kunder," lyder det.

Desuden ønsker Kommissionen at sikre, at "basale digitale eurotjenester" skal udbydes gratis til fysiske personer, selv om disse ikke er kunder i kreditinstitutterne.

Samtidig skal offentlige institutioner som postkontorer, lokale og regionale myndigheder være i stand til at distribuere den digitale euro og hjælpe med at gøre brug af ​​den uafhængig af banker, lyder det.

Udbydere af betalingstjenester vil også skulle tilbyde transaktionerne gratis for forbrugere.

Disse kan dog kræve et gebyr fra de handlende, men gebyret kan ifølge forslaget ikke overstige de gebyrer, der kræves for det mest effektive sammenlignelige betalingsmiddel.

Loft over indeståender

Når en fælleseuropæisk digital mønt tidligere er blevet diskuteret, så har flere banker udtrykt bekymring for, at en sådan digital valuta ville kunne skabe finansiel ustabilitet, fordi flere kunder ville kunne hæve deres indeståender i bankerne og placere dem som digital valuta på deres digitale euro-konti, der understøttes af den europæiske centralbank (ECB).

Derfor lægges der i lovforslaget op til, at dette problem skal tackles ved at lægge loft over, hvor mange af de digitale euro, man kan have på lager.

I forslaget lægges der op til, at ECB blandt andet skal være med til at udvikle instrumenter til at begrænse brugen af digitale euro som opsparing.

Databeskyttelse versus hvidvaskregler

Ud over loftet for, hvor mange digitale euro, man kan have på sin konto, skal myndighederne også sørge for både, at forbrugernes data beskyttes, mens reglerne mod hvidvask af penge overholdes, hvilket kan være en svær balancegang.

Mens udkastet til forslaget ikke går i detaljer med, hvordan denne afvejning mellem beskyttelse af privatlivets fred og sikring af sporbarhed skal løses, nævner den pseudonymisering eller kryptering, som to mulige teknologiske løsninger.

Lovforslaget om indførelse af en digital euro forventes fremlagt 28. juni.

Det skal derefter godkendes af både Europa-Parlamentet og medlemslandenes regeringer i EU-rådet.