Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

22 tech-giganter har fået et afgørende EU-label - men allerede nu stiller TikTok og Apple sig på bagbenene

Nye EU-regler skal tvinge 22 tech-giganterne til at give slip på sine monopoler, men Apple og Tiktok erklærer sig uenige i deres nye titel som "gatekeepere".

22 såkaldte "gatekeeper"-tjenester, drevet af seks af de største teknologivirksomheder i verden står overfor nye EU-regler.

Men Apple og Tiktok nægter at tage imod den fældende titel, der skal tvinge selskaberne til at samarbejde med mindre konkurrenter.

Det skriver Reuters.

Digital Markets Act (DMA), som er en ny EU-forordning, der er lige om hjørnet, er en forlængelse af Digital Services Act (DSA), som pålægger teknologivirksomheder større ansvar for det indhold, der deles på deres websteder.

Det er meningen at de nye regler skal udjævne vilkårene mellem store teknologivirksomheder og mindre konkurrenter.

Forordningen kommer til at gælde tjenester fra Alphabet, som ejer Google, Amazon, Apple, Meta, som blandt andet ejer Facebook, Instagram og WhatsApp, Microsoft og TikTok, der er ejet af ByteDance.

Teknikgiganterne har i alt seks måneder til at få gjort sin forretning i overensstemmelse med DMA.

DMA har det formål, at at forbedre adgangen og kompatibiliteten af tjenester i Europa. Men den har skabt indtil nu uforudsete udfordringer for netop disse kæmpers forretningsmodeller.

En "gatekeeper"-tjeneste er ud fra DMA's definition en virksomhed med mere end 45 millioner månedlige aktive brugere og en markedsværdi på 75 milliarder euro - lige under 560 milliarder danske kroner - som leverer en kerneplatformstjeneste.

De viksomheder, der får denne titel, vil ifølge de nye regler, være forpligtet til, at skabe en mulighed for konkurrenter til at fungere sammen med dennes tjeneste, så brugerne kan bestemme hvilke apps, der skal forudinstalleres på deres enheder.

Virksomheder, der ikke overholder deres forpligtelser, kan få bøder på op til 10 procent af deres årlige globale omsætning for DMA-overtrædelser, lyder det fra mediet.

Apple og Tiktok "uenig" i vurderingen

Mens Microsoft har accepteret sit label som gatekeeper, så melder Meta, Google og Amazon ud, at mna stadig er ved at gennemgå betegnelserne.

Apple og Tiktok har erklæret sig decideret uenige i denne betegnelse.

TikTok har udtalte, at man er "skuffet over, at der ikke blev foretaget nogen markedsundersøgelse før denne beslutning."

En talsmand for Apple meddelte, at virksomheden fortsat er "meget bekymret over de risici for privatlivets fred og datasikkerhed, som DMA udgør for vores brugere."

Særligt Apple har brugt argumentet om sikkerhed i diskussionen om, om selskabet skal tvinges til at åbne op.

iPhone-producenten havde tidligere udtrykt bekymring for, at DMA ville føre til flere installationer af apps, der ikke kommer via Apples App Store, eller "side-loading", og dermed flere "usikre" applikationer, som er svære at sikkerhedstjekke.

Alphabets Gmail, Microsofts Outlook og Samsungs browser blev undtaget reglerne, efter at virksomhederne fremlagde tilstrækkeligt begrundede argumenter, der viser, at disse tjenester ikke kvalificerer sig som gatekeepere, lyder det fra EU-Kommissionen.