Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Kan AI løse teleindustriens massive udfordringer?

Klumme: Med 5G er ballet skudt i gang for en helt nødvendig omstilling i teleindustrien. Ingen operatører kan i dag tjene penge på, at du og jeg bruger vores mobiltelefoner flittigt, så branchens blik er rettet mod de industrielle muligheder i 5G.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

AI er ikke nogen tryllestav, men i teleindustrien er man meget optændt af teknologiens magi.

Det kunne man forvisse sig om på den nylige DTW-23 Ignite-konference, der hvert år samler branchens globale aktører og leverandører, og som i år fandt sted i København. AI var på alles læber og et absolut hovedtema på konferencen.

Forklaringen er ligetil.

Konkurrencen i teleindustrien er benhård, og marginerne er små. Ingen tjener for alvor penge i den traditionelle telefoniforretning, og derfor skal der arbejdes smartere og mere intelligent for at få det til at løbe rundt.

Samtidig åbner der sig et nyt og væsentligt mere interessant forretningsområde i halen på 5G, nemlig industriens brug af IoT, hvor teleoperatørerne og deres leverandører kan få en central rolle.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at aktører uden for telebranchen som Volvo, Daimler og NASA har været med til at udvikle standarden. Det er første gang, at eksterne partnere er blevet inviteret inden for, og det er en god indikator for, at teleindustrien godt ved, at industriperspektiverne i 5G er enorme.

Et nødvendigt systemskift

Man ved også godt, at der skal mere end et slag med en tryllestav til, hvis man skal have fat i guldet for enden af regnbuen.

Flertallet af operatørerne er ”gamle” virksomheder, som skal igennem en stor omstilling, før de kan skabe en sund forretning inden for industrial 5G.

For det første har de udsigt til en kraftig eksplosion i de i forvejen enorme datamængder, som i dag håndteres i ofte bedagede systemlandskaber. Mange steder opererer man således fortsat med mange forskellige silosystemer, som adresserer hver deres del af forretningen med hver deres definition på, hvad fx en kunde er.

Der hersker ingen tvivl om, at AI er en forudsætning for at styre de overvældende datamængder, men før man overhovedet begynder at drømme om udbyttet af at anvende teknologien, udestår en kæmpe opgave med at få harmoniseret systemerne, så der skabes et konsistent datagrundlag for AI.

Manglende hænder

Et andet centralt problem i omstillingen – som har en tendens til at flyve under radaren – er bemanding.

Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i mange sektorer, og når man som teleindustrien står over for en grundlæggende transformation af forretningen, er det i særklasse alvorligt at mangle de rigtige hænder og hoveder.

Det er især inden for teknisk service, den er gal. Her slås teleindustrien med en aldrende medarbejderstab og har sideløbende hermed udfordringer med at tiltrække nye serviceteknikere.

Industrial 5G vil forstærke presset på dette ømme punkt.

Der bliver både brug for flere folk og ikke mindst nye typer kompetencer, men sandsynligheden for, at branchen kan vælge og vrage i et presset arbejdsmarked, er lille.

Derfor kommer intelligent optimering af medarbejderressourcer, planlægning og udførelse af serviceopgaver til at spille en central rolle, og dermed også AI.

Mere status til teknisk service

For nyligt tog vi i en analyse temperaturen på teleindustrien i dag, hvor det af besvarelserne fremgik, at branchens allerstørste udfordringer er utilstrækkelige systemer til styring af teknisk service, mangel på kvalificeret arbejdskraft og problemer med at imødekomme kundernes SLA’er.

Udfordringerne i Field Service Management overgås kun af øgede regulative krav, men anses for klart vigtigere end faldende marginer. Det kom faktisk bag på mig.

I en overgangsfase kan bemandingsproblematikken løses ved hjælp af underleverandører, men på sigt må man forvente, at teleoperatørerne vil have alle aspekter af Industrial 5G ind under egne vinger.

Det vil kræve, at teknisk service får en helt anden status og anerkendelse i forretningen, end området har i dag.

Der skal investeres i både efteruddannelse og tiltrækning af nye tekniske servicemedarbejdere, ligesom der skal være investeringsvillighed til at modernisere systemfladen i teknisk service, så man også på dette felt kan høste potentialet af AI som løftestang for omstillingen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.