Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Keld Navntoft / Keld Navntoft)

Trods massiv kritik og advarsler: Justitsminister Peter Hummelgaard kalder EU’s nye overvågningsforslag for fornuftigt og afbalanceret

En ny EU-lovgivning, der påbyder at digitale tjenester skanner kommunikation på deres platforme, er blevet mødt af massiv kritik fra eksperter og erhvervsorganisationer. Men ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil forslaget skabe en fornuftig og afbalanceret ramme.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener at et kontroversielt EU-forslag, der vil tvinge digitale tjenester til at overvåge kommunikationen på deres platforme, er både fornuftigt og afbalanceret.

Det oplyser ministeren i et interview med Berlingske.

Formålet med forslaget er blandt andet at forhindre spredning af materiale med seksuelle overgreb af børn.

“Samlet set er der med det nuværende kompromisforslag skabt en fornuftig og afbalanceret ramme, som gør det muligt at holde udbyderne ansvarlige for, at deres tjenester ikke bliver brugt til seksuelt misbrug af børn, og på samme tid uden at gå på kompromis med grundlæggende rettigheder, som retten til privatliv,” siger justitsministeren til avisen.

Kritik fra erhvervsorganisationer

Forslaget er ellers blevet mødt af massiv kritik, fordi det ifølge kritikeren vil føre til massiv og systematisk overvågning af brugerne på platformene.

Blandt kritikeren er også danske erhvervsorganisationer og fagforeninger, der i et åbent brev til justitsministeren advarer mod lovgivningen.

Brevet er blandt andet underskrevet af Dansk Industri, Dansk Erhverv, de danske it-professionelles fagforbund Prosa og ingeniørernes fagforbund IDA.

“Det vil sige, at helt almindelige mennesker, der
bruger de specifikke tjenester til at udveksle personlige beskeder, billeder og samtaler, bliver omfattet af påbuddet om scanning af indhold uden, at der behøver at være konkret mistanke mod den enkelte borger. Denne helt generelle masseovervågning er baggrunden for den massive kritik, der har været i de seneste måneder, ikke mindst fra EU's egne institutioner,' skriver folkene bag brevet ifølge techmediet Radar.

Ekspert: Naivt og vanvittigt

Interne og lækkede EU-dokumenter, som blandt andet er blevet bragt af mediet Statewatch også vist, at en lang række EU-organer også vurdere at forslaget er ulovligt.

Blandt de kritiske EU-organer er ifølge Berlingske Rådets juridiske tjeneste, parlamentets forskningstjeneste, Det europæiske Databeskyttelsesråd og Tilsynsførende for Databeskyttelse

Overfor Computerworld har den danske ekspert i kryptering og professor i datalogi ved Aarhus Universitet Ivan Bjerre Damgaard tidligere karakteriseret forslaget som “fuldstændig vanvittigt.”

“Den slags tiltag er virkelig naive, fordi de (politikerne, red.) forestiller sig, at hvis man nu forbyder kryptering, så vil folk holde op med at bruge kryptering. Men det er jo noget vrøvl. For det er jo kendt, hvordan man krypterer, og hvordan man gør det godt," sagde han.