Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Silicon Labs)

Kæmpe opdatering til smart-home systemet ’Matter’: Giver bedre livs- og luftkvalitet

Et hjem med smart-home platformen Matter 1.2 bliver meget rarere at være i. Nu kan du nemlig styre alt fra opvask til støvsugning og luftkvalitet med den udbredte standard.

Matter er det styresystem for tingenes internet, som skulle gøre meget nemmere at etablere eller udvide smart-hjemmet.

En standard til det hele, hvor sikkerhed og sammenspil mellem hjemmests smart-enheder løses og gøres langt mere ligetil.

Matter har dog langt fra været tilgængeligt alle vegne. Det gøres der noget ved med udgivelsen af version 1.2 af den lovende standard.

Matter 1.2 – en livskvalitetsopdatering

Connectivity Standard Alliance, eller bare CSA, er organisationen som står bag standarden, og som den dag i dag har opbakning fra over 675 virksomheder i industrien, er nu klar med specifikation 1.2 af Matter – godt et år efter at version 1.0 udkom.

Med opdateringen udvides standarden til at kunne styre flere af hjemmets smart-enheder, så de nu kan styres af stemme-styrede systemer som Apples Siri og Homekit, Google Home og Assistant samt Amazons Alexa.

Opdateringen omfatter mange enheder, der forbedrer både livs- og luftkvalitet, ved at understøtte meget af hjemmets større elektronik og hvidevarer.

Hvis dit udstyr ellers understøtter det, kan du nu styre klimaanlæg, ventilatorer, luftrensere, køleskabe, vinkøleskabe, opvaskemaskiner, vaskemaskiner, tørretumblere og robotstøvsugere samt sikkerhedssystemer som CO2- og røgdetektorer.

Enhederne som sluttes til den nye standard får basale funktioner såsom fjernstyret start/stop og statusrapportering såsom temperatur i køleskab og hvorvidt der er registreret røg fa røgsensoren.

Andre enheder såsom robot-støvsugere får mere omfattende mulighed for tilbagemeldinger og feedback med overvågning af fremgang med både støvsugning og gulvvask, specifikke fejlmeddelelser.

De nye understøttede enheder udvider Matter til en platform, der altså kan gøre dit liv rarere, sikrere og enklere.

Det Matter kunne

Tidligere versioner af Matter har kredset om at styre mindre elektronik, hvor særlig lys, streaming og sikkerhed har været i fokus.

Således nøjedes tidligere version af Matter med at styre smartbelysning og gardiner samt et stort udvalg af smart-kontakter og bridges.

Streaming via fjernsyn og medieafspillere har også været et fokus sammen med sikkerhedsudstyr som smart-låse og sikkerhedssensorer.

Det Matter vil kunne

Udvidelsen af Matter til standard 1.2 er dog ikke ensbetydende med at du blot skal hente en softwareopdatering og regne med at din støvsuger kan styres via Siri.

Standarden skal implementeres fra både enhedsproducenten side af, mens Google Home, Apple Homekit, Amazon Alexa og Samsung Smartthings skal give adgang til featuren fra deres side af.

Netmediet The Verge hører dog fra talspersoner fra både Google, Apple og Amazon af, at der arbejdes på at implementere og teste de nye Matter features.

Fra enhedsproducenter såsom robotstøvsuger-magerne fra Roborock lyder det, at Matter-understøttelsen er selskabets ’top-prioritet’ og at man regner med at have integreret funktionen i første halvår 2024.

Fra CSA’s side udvikles der fortsat på Matter, hvor der stræbes efter at udgive punktopdateringer til Matter-standarden hvert halve år.

Sidste overhaling til Matter 1.1 rummede dog ikke nogen ny funktionalitet, men bød alene på fejlrettelser og forbedringer til eksisterende API’er og services.