Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: TCL PR)

En ny generation af skærme dukker op: Så skarpe, at man kan skære sig på dem

Der dukker nye muligheder op for dem, der ønsker at se på den ekstreme 8K-opløsning.

Har du falkesyn og en form for allergi overfor grynede pixels, er der håb forude.

En lille revolution af skærme styrer nu nemlig mod dit skrivebord i form af usædvanligt skarpe monitors med den ekstremt høje 8K-opløsning.

Hvor den tårnhøje opløsning hidtil har været forbeholdt skærme i fjernsynsformat, er det nu muligt at få de pivskarpe skærme i mere skrivebordsvenlige 27 og 32 tommer.

De første bud

Denne uge ser den første 27 tommer skærm med 8K-opløsning dagens lys, signeret af skærmspecialisten TCL, som er klar med en hel kollektion af 8K skærme.

Men mens de øvrige 8K-stjerner strækker sig over 57 og 65 tommer, kan den mindste model nu sprede sine 33 megapixels (7.680 x 4.320 pixels) over et kompakt lærred, der vil kunne være på langt de fleste skriveborde.

Skærmen er af LED-typen og byder ikke på særlige skærmteknologier såsom OLED eller mini-LED til at styrke farver og kontrast.

Salgsargumentet her er, at skærmen har en pixeltæthed på 326 PPI – omtrent det samme som på en mobiltelefon og langt skarpere end hvad computerskærme typisk tilbyder.

Her plejer 4K, 5K og 6K at være det maksimale, der tilbydes.

Skærmens tekniske egenskaber løfter TCL ikke sløret for endnu, men en interessant detalje er, at skærmen skulle understøtte 3D-visning.

Eventuel pris og tilgængelighed kommunikerer selskabet bag ikke noget om endnu.

Hidtil har skærmmarkedet kun budt på en enkel 8K-option i feltet omkring de 30 tommer: Den 31,5 tommer store Dell Ultrasharp UP3218K.

Den er dog efterhånden en aldrende sag, som blandt andet må undvære USB-C ind- og udgange, OLED og mini-LED teknologier samt frekvenser over 60 Hz.

Selve farvepaletten der tilbydes her er dog ekstrem bred med dækning af både sRGB og AdobeRGB standarderne, mens kontrasten går op til 1300:1, og lysstyrken kan nå 400 nits.

Selvom skærmen snart kan fejre sin seks års fødselsdag er dagsprisen stadig lige så ekstrem som opløsningen: Godt 28.000 kroner skal der til for at anskaffe sig en.

Rigtig dybe lommer kan også skele til Sharps 8M-B32C1 reference-skærm, en nyere konstruktion fra 2021, som byder på indbygget hardware til farvekalibrering, 10 bits HDR-farver og op til 1000 nits lysstyrke.

Prisskilt på lige under to millioner yen, svarende til godt 94.000 kroner eksklusiv moms, gør dog skærmen til et niche-produkt i nichen af 8K niche-produkter.

8K-kvaler

Mens 4K er blevet allemandseje, begynder 8K standarden indtil videre mest at gøre sig gældende i fjernsyn, hvor store skærme bedre kan udnytte de mange pixels.

Her plages standarden dog at udbredt mangel på højopløst indhold, der faktisk kan udnytte de mange pixels, hvorfor kunstig intelligens og andre snedige opskaleringsalgoritmer træder til, for at udnytte potentialet for hyperskarpe videoer og billeder.

På skærmfronten er 8K opløsninger også en udfordring for mange maskiner hvis hardware og særligt grafikkort døjer med at levere den fornødne HDMI 2.1, DisplayPort 2.0 eller Thunderbolt 4 opkobling.

Nyere grafikkort såsom Nvidias RTX 3000 eller RTX 4000 serier samt AMD’s RX 6000 og 7000 serier er dog i stand til at sikre underholdning i det pivskarpe format.

Skal der games i de vilde opløsninger, skal de helt tunge jern såsom Nvidias RTX 4090 eller AMD’s kommende RX 7950 til.