Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Samsung)

På rundtur i Europas største tv-fabrik: Sådan fremstiller man et tv til en million kroner

Galanta, Slovakiet Stort er godt, når det gælder klodens allerfineste og dyreste tv'er. Kom tæt påSamsungs imponerende væg-til-væg tv med tilnavnet 'The Wall'.

I hjertet af Centraleuropa, i udkanten af Slovakiets hovedstad finder man den nysselige by Galanta, som siden 2002 har gemt på Europas største fjernsynsfabrik.

Her er det gennem tiden blevet til mere end 125 millioner tv-apparater i alskens størrelser.

Her bliver dog også bygget de største og mest banebrydende enheder, som man kan købe, som Samsungs The Wall, hvor selskabets mangeårige erfaringer kulminerer i skærme, hvis størrelser ikke måles i tommer, men i kvadratmeter.

Den mindste model, som du kan få her, strækker sig over 110 tommer, knap tre meter, mens priserne debuterer et godt stykke over den halve million kroner.

Den populære 146 tommer variant, som med sine mål på 3,2 gange 1,8 meter, lige akkurat kan være i en gennemsnittelig stue, skal der slippes 125.000 euro for, altså godt 930.000 kroner. Plus moms.

Grænseløs teknologi

The Wall er skærmspecialistens ypperste produkt, men er samtidig en specialiseret sag, som bliver fremstillet på en lige så specialiseret vis.

Skærmen er nemlig ikke fremstillet på traditionel vis, men samles sammen, som var det et klikgulv af mindre moduler, som kan sammenstykkes til enhver tænkelig størrelse.

Opbygningen kræver, at de enkelte moduler skal fungere selvstændigt, hvilket de gør, før de sammenstykkes til store sammenhængende flader, som anvendes i både mangemillionærers hjem, velbjergede kontorers præsentationslokaler samt som store funklende annonce-skærme ud til omverdenen.

Til annonceringsbrug kan modulerne samles sømløst, selvom de er buede, eller endda knækket med op til 90 grader.

Et af de største eksemplarer findes i Helsinkis lufthavn, hvor dusinvis af skærmelementer buer sig over hovederne på de rejsende og funkler over forsamlingen.

I mindre målestok giver modulopbygning mulighed for at bringe de kæmpemæssige skærme til steder, hvor døre eller åbninger kunne volde problemer.

Et 146” saml-selv kit består af fire plader med moduler på mere håndterlige 81 gange 182 centimeter. Opsætningen skulle kun klares af to mand på under to timer, forsikrer Samsung selv.

En anden måde at bruge lys

Hvor traditionelle fjernsyn tager udgangspunkt i lysdioder og filtrerer lyset for at skabe tv-billeder, vender MicroLED-teknologien tingene på hovedet, når de massive skærme og skærmmoduler skal bygges.

Hver evige eneste pixel, faktisk hver eneste subpixel i de tre primære farver grøn, rød og blå, leveres af en selvstændig lysdiode.

Og der skal som bekendt være mange af dem, og de skal være så små, at selv den mindste 110 tommer-model kan levere 4K-opløsning. (Lidt) billigere 2K-modeller kan dog også anskaffes.

Det betyder, at tre lysdioder og al det nødvendige ledningsnetværk skal klemmes inde nfor et areal på 0,6 gange 0,6 millimeter i selskabets mest avancerede fjernsyn.

Heraf navnet: MicroLED.

Lysklare fordele

Teknologien kan minde om en anden skærmspecialitet fra Samsung: OLED-teknologien, hvor det også er individuelle lysdioder, der skaber lyset.

Begge dele tilbyder ekstremt flotte og frodige farver samt brede betragtningsvinkler.

Med MicroLED’er kan der dog opnås en lysstyrke og holdbarhed, som OLED-fjernsyn kun kan drømme om.

MicroLED kan funkle med op til 1.600 nits, hvor OLED døjer med at ramme det halve.

Og MicroLED har en levetid på 150.000 timer, hvilket gør teknologien særligt egnet til kontinuerligt og udendørs brug.

Et er dog lyset, noget andet er evnen til at sortne, når dioderne ellers er slukket, hvor Samsung anvender en særlig sort coating til at sikre en kontrast over 30.000:1.

Når skærme når ekstreme størrelser og antal pixel, og samtidig anvender varierende moduler, kræver det en utrolig høj grad af test og ensformighed i fremstillingen, hvilket Samsung leverer ved at teste modulerne mellem hver enkel af produktionsledene.

Og samtidig tilbydes nogle ekstra paneler fra samme produktionsbatch ved hver levering, hvis uheld eller andet skulle beskadige de dyre skærme over tid.

Samsung tilbyder til slut både 2K, 4K, 8K og 16K bokse til at brødføde de mange moduler med indhold i de ekstreme høje opløsninger.

Fremtidens skærm

Samsungs fremstilling af panelerne kræver en ekstrem præcision, som gentages myriader af gange, når hver MicroLED skal fæstnes.

Det er en kostbar proces, der forklarer, hvorfor kvadratmeter-prisen på det næsten seks kvadratmeter store 146 tommers tv lander på den forkerte side af de 150.000 kroner.

Mindre modeller ned til mere stuevenlige 89 tommer er på vej, med tilsvarende lavere priser fra 130 millioner sydkoreanske won, hvilket bringer prisen ned til 682.000 kroner, om end kvadratmeter prisen rent faktisk stiger.

Samsung ser derfor fortsat teknologien forblive et premium-produkt, samtidig med, at selskabet indrømmer overfor det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, at det døjer med at få produktionspriserne ned og dermed den overordnede pris ned.

”Vi forsøger at få priserne ned på tilgængelige niveauer så vores næste generation af MicroLED opnår en strategisk position,” og tilføjer, at der skal teknologiske landvindinger til, før priserne kan nedjusteres.

Computerworld er inviteret til fabriksrundvisning i Galanta, Slovakiet, af Samsung. Læs mere om Computerworlds principper for rejser her.