Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Yandex)

Russiske forretningsmænd overtager 'Ruslands Google,' søgekæmpen Yandex

Det i Holland hjemhørende søgeselskab Yandex, der kaldes for ‘Ruslands Google,’ sælger hele sin russiske forretning i den største exit fra Rusland siden angrebet på Ukraine.

Russiske investorer overtager søgekæmpen Yandex, der i årevis har været den absolut mest udbredte søgemaskine i Rusland i en grad, der kan sammenlignes med Googles i Vesten.

Yandex - der er børsnoteret på Nasdaq-børsen i Holland - sælger nemlig hele sin russiske forretning til et konsortium af russiske investorer.

Pris: 475 milliarder rubler - eller hvad der svarer til omkring 35 milliarder kroner. Pengene vil blive betalt i kinesiske yuan, da rublen er under sanktion i Vesten og ikke kan veksles.

Yandex er stiftet af russeren Arkady Volozh, som siden 2014 har boet i Israel. Han er en af de relativt få russiske forretningsfolk, som åbent har kritiseret Ruslands angreb på Ukraine, som han har kaldt for ‘barbarisk.’

Selskabets russiske aktiver - der udgør mere end 95 procent af forretningen - overtages af et konsortium, der består af blandt andet den nuværende lokale ledelse samt selskabet Argonaut, der ejes af oliefirmaet Lukoil.

I konsortiet finder vi også de russiske investorer Alexander Chachava, Pavel Prass og Alexander Ryazanov, skriver Financial Times.

Yandex har forhandlet med den russiske stat i Kreml i halvandet år om vilkårene for exitten.

Yandex har stor betydning for Rusland som en af de mest udbredte og kendte internet-tjenester i landet, og Yandex har i sagens natur været interesseret i at få så meget som muligt med ud af landet.

Yandex meddeler, at salgsprisen ‘afspejler en obligatorisk rabat på mindst 50 procent’ til en ‘fair pris’ ifølge de russiske regler for vestlige virksomheders exit fra Rusland.

Ifølge Financiel Times havde Yandex før Ruslands angreb på Ukraine ambitioner om at udnytte den russiske platform til at forsøge blive en global internetgigant.

Men angrebet med Ukraine spændte i meget stort omfang ben for disse planer.

I kølvandet på angrebet forlod tusindvis af medarbejdere Rusland, mens selskabets ikke-russiske investorer og samarbejdspartnere ikke just var begejstrede for aktiviteterne i Rusland.

Yandex meddeler, at selskabet under det nye ejerskab fortsat vil være ‘privatejet og uafhængigt,’ og at ledelsen fortsat vil have ‘ledelsesret over selskabet og retten til at træffe nøglebeslutninger’ - herunder omstruktureringer, økonomi, opkøb og lignende.

Efter frasalget har Yandex omkring 1.300 medarbejdere tilbage i blandt andet Finland, hvor selskabet har et stort datacentre, ligesom selskabet har en række udviklingsafdelinger inden for cloud, data og uddannelses-løsninger.

Læs også: