Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Intet kan stoppe djøferne, og intet kan få dem til at gøre noget - uanset hvor presserende problemerne er

Klumme: Den frygtindgydende djøf-maskine i Forsvarsministeriet, der vitterligt ikke er i stand til at producere andet end sniksnak, har meddelt, at NIS2-lovforslagene bliver forsinkede. Det er da ironisk, at netop vores militær blev det fremmeste eksempel på, hvad der (ikke) sker, når djøferne får total kontrol. Intet kan stoppe dem, og intet kan få dem til at gøre noget.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Se, hvad jeg sagde - det bliver altid fredag igen, og der vil altid være øl i hanerne.

Det er som om, der er ved at komme gang i tingene rundt omkring, og jeg får tilsendt masser af gode tips og hints - tak for det.

En del af nyhederne kommer nærmest i grupper, som I vil kunne se om lidt...en lykke kommer sjældent alene.

Og lad mig i øvrigt straks sige TAK til min ven Nick, der reagerede på mit skriveri om affaldssortering i sidste uge:

Skraldemandspoliti og nabohetz

Godt så. Vi skal i gang, og det bliver en tour de force gennem dagens Danmark. Gode, dårlige og mærkelige nyheder. Men først en reklame.

DASK for skillingen

Hvis ikke det var fordi jeg skal over til Tante Grethe i Fredericia og hjælpe med en printer, ville jeg tage jeg ud på Datamuseet i Hedehusene på søndag: Ikke alene fejrer de DASK's fødselsdag med et foredrag af JobIndex- og Computerworld-ejeren Kaare Danielsen (han vil tale om AI i Danmark og sit skakprogram), men der er også fest i anledning af MacIntosh'ens 40-års fødselsdag.

Det åbner klokken 10:00, og Kaare går på scenen 10:30.

Husk at et års medlemsskab kun koster 250 kroner, og at en flok frivillige arbejder gratis med at sikre arven inden for vores område.

Meld jer ind. Jeres it-land har brug for jer. Tilmeld jer arrangementet på søndag her: DASK Fødselsdag

De tre gode nyheder

1) Chromebook-sagen fra Helsingør fik en fin afslutning, da Datatilsynet selvfølgelig fastholdt, at der er tale om en overtrædelse af GDPR. Alle kunne se det, undtagen dem, der for personlig vinding nægtede at se det: Nej! Bare nej!

2) Statens IT (SIT) gider ikke overtræde loven og siger derfor nej til clouden/skyen/himlen. Tak! Selvfølgelig annoncerede Københavns Kommune samtidig, at de vil give den fuld skrue med Azure uden at nævne Azure. Uden cloud ingen AI, og uden AI ingen trylleformel for at forbedre alt i velfærdsstaten. Men fedt og megasejt, at SIT gør det rigtige: Himlen kan vente.

3) Serialisering giver større throughput, og det er en god ting at huske for alle os, der legede med batchjobs i gamle dage og forsøgte at starte alt for mange op på samme tid - og alt for sent blev introduceret til Agner Erlangs kø-teori: Én vejbane, ikke to.

De tre mærkelige nyheder

1) Surprise! Microsoft (39 millioner ud af en omsætning på 8+ milliarder), DXC og en del andre er de sande arvtagere efter Glistrup: Snydepelsene.

2) Hokus-pokus: Politiet henlægger da bare alle sager om it-kriminalitet: Optimering: Flere henlæggelser, færre domme.

3) Hvad?! En supermarkedskæde er idømt en kæmpebøde, fordi en butikschef jog en røver på flugt. Butikskæden skulle nemlig have sørget for, at butikschefen var korrekt trænet i IKKE at gøre noget som helst. Den læste jeg to gange, og jeg må konstatere, at amerikanerne intet har på os danskere, når det gælder skøre påfund.

Fra NIKS2 til NIS2årforsinket

Det står nu klart, at NIS2, som jeg kaldte NIKS2, faktisk hedder NIS2årforsinket.

Den frygtindgydende DJØF-maskine i Forsvarsministeriet, der vitterligt ikke er i stand til at producere andet end sniksnak - og ej heller er i stand til at købe andet end eksterne konsulenter til at lave analyser - har meddelt, at NIS2-lovforslagene bliver så forsinkede, at vi ikke engang kan overholde EU's deadline, der ellers havde rigelig plads for typer som dem.

Det er da ironisk, at netop vores militær (eller rettere milits) blev det fremmeste eksempel på, hvad der (ikke) sker, når DJØF'erne (takket være Findsen) får total kontrol.

Intet kan stoppe dem, og intet kan få dem til at gøre noget, uanset hvor presserende problemerne er.

Det ubevæbnede krigsskib, som vi lige har sendt afsted til Houthi-land, kunne passende omdøbes til Pinafore.

Nyd den formelle meddelelse om forsinkelsen: https://fmn.dk/da/nyheder/2024/nye-regler-om-cybersikkerhed-bliver-forsinkede/[/url]

To hædersmænd, John Foley og Janus Sandsgaard, har sagt, hvad de mener om NIS2-smøleriet. Vi følger princippet "age before beauty" her:

John: "Desværre som forventet. EU's direktiv var klar allerede i december 2022 og forinden havde alle medlemslande været involveret i forarbejdet i flere år inden da."

Janus: "Jeg ved, at du holder meget af NIS2, så forestiller mig, at du elsker regeringens annoncerede forsinkelse af den danske lovbehandling til engang i det nye folketingsår. Ministeren sælger det som en fordel for danske virksomheder."

Janus kommentar på LinkedIn er (alt for) rammende (hvad få ting er i Forsvaret for tiden - det kræver jo våben og ammunition): https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7160568278371729408/

DJØF- og CO2-kvoter

Jeg talte forleden med min ven D, og han takkede mig (!) for mine DJØF-skriverier. Han rammes selv jævnligt af dem.

Han anerkendte mit argument om, at det er godt for den nationale økonomi (så I nyheden forleden om, at der nu er 300.000 fantasiliarder i overskud på Finansloven?), men han foreslog ikke desto mindre, at vi indfører DJØF-kvoter på linje med CO2-kvoter.

Så kunne man betale sig fra at få DJØF'ere indblandet i sine gøremål, indkøbe DJØF-neutralt, osv. Jeg skal bruge en vice-diktator til DJØF-kvoter, når jeg bliver Diktator af Danmark. Ansøgninger modtages allerede nu.

Alle ved, at indførelsen af DJØF'eri helt naturligt medfører ansættelse af flere DJØF'ere, så de ikke skal færdes i et stressende miljø af folk med faglig viden og erfaring, der bare gerne vil have tingene gjort og problemerne løst.

København: Kulde, varme og masser af gåpåmod
Få steder er DJØF tydeligere end i Københavns Kommune, hvor jeg er nødt til at fremhæve to hændelser og en henvendelse (jeg får lige GPT4 til at skrive et Haiku-digt om det: En anmodning her, begivenheder vækkes, skæbne spinder frit.)

De to hændelser handler om kulde og varme.

Først satte en børnehave to børn ud foran institutionen, da den skulle lukke, fordi forældrene ikke var dukket op.

Jaja, børnene havde hverken overtøj eller sko på, men som forventeligt kom der en borger forbi og ringede til en voksen (politiet) og børnene døde jo ikke. Lidt kulde kan som altid håndteres af vore kroppes terme-muskulære system (aka rystelser).

Det termo-muskulære system kunne til gengæld ikke redde den mand, som de kogte forleden på et bosted.

Det fremgår ikke helt tydeligt, hvordan en ansat fuldstændigt bevidstløst bare kunne sænke den hjælpeløse mand ned i kogende vand, men ros til ham og andre for i det mindste at hive den stærkt forbrændte mand op efter kun lidt over to minutter.

Nu spørger I nok: Hvad har det med DJØF'eri at gøre? Det drejer sig jo om upædagogiske pædagoger og passere, der ikke passer? Joh, nu skal I høre...

Først og fremmest udtalte lederen af kulde-projektet, is-dronningen kunne man kalde hende, at man som reaktion havde bestilt et uanmeldt tilsyn fra kommunen på en annonceret dato, hvor man ville gennemgå proceduren for lukning af børnehaven, så personalet ligesom kunne blive klogere på det hele.

Det har koge-konen på værestedet også bestilt. Og man må jo elske, at vi kører tillidsbaseret tilsyn i Danmark.

Hvem husker ikke Tillidsbanko med De Sorte Spejdere. Vi stoler jo heldigvis på hinanden.

Men det er reaktionerne fra de to kulde/varme-ansvarlige, som får mig til for alvor at råbe DJØF i gevær: Begge steder skyndte de sig nemlig at tilbyde psykologhjælp - til medarbejderne! Det er da fantastisk. Op er ned, sort er hvidt og forkert er rigtigt i overskuds-DJØF-land.

Det store D

Heldigvis har Københavns Kommune (KK) en løsning: Digitalisering!

Min ven P sendte mig et billede af en jobannonce, hvor overskriften lyder "Vi digitaliserer danmarks største kommune".

I den anledning kunne et skrivekursus, Hvor Man Lærer At Skrive Danmark Med Stort, måske være en idé?

Anyway, teksten lyder: "Vil du med? Vi giver dig en stejl læringskurve. Din uddannelsesbaggrund er ikke så vigtig, bare du medbringer masser af gåpåmod, talent og lyst til at lære nyt".

De fortsætter med at fortælle, at de mangler "dygtige medarbejdere", som kan arbejde med "agile udviklingsprojekter, kode robotter, skabe mening i data med avancerede algoritmer og alt muligt andet..."

Jeg kunne ikke engang selv have fundet på sådan en tekst, selvom jeg havde drukket igennem.

Og som P skrev under billedet:

"... jeg har for længst sendt det til mine efterkommere, hvoraf tre studerer "noget med it" på DTU - det behøver de så ikke, hvis bare de har gå-på-mod (og det har de, for som vi har talt om, har de alle været spejdere...). Held og lykke med IT i København! (venlig hilsen en Frederiksberg-borger)."

I mellemtiden står KK ikke stille.

Udgiftsbudgettet skal holdes, og der skal bruges fantasi for at få brugt alle pengene.

Forleden modtog jeg derfor E-bokspost med en invitation til Seniormesse for os gamle i København.

Programmet byder på "Nye veje til forbundethed", "Motion og bevægelse på Aktivitetspladsen" og ikke mindst en lektor, der fortæller om "Senior coolness". Desværre kan jeg ikke den dag. Dagen efter er heller ikke god.

Hyr da nogle gamle

Men måske kunne KK og andre hyre nogle gamle til at udvikle og teste deres digitale løsninger?

Billederne på deres job-annoncer tyder dog ikke ligefrem på, at de søger medarbejdere blandt ikke-unge eller ikke-kønne.

Det er i øvrigt - morsomt nok - ikke muligt at finde de ledige jobs, som annoncen fra P nævner. Hvis man for eksempel går ind på siden for ledige jobs i KK og vælger kategorien "IT og Kommunikation" får man en masse ledige pædagoghjælper-jobs op på skærmen.

Deres digitalisering kunne starte med den slags småting. Det viser sig i øvrigt, at de slet ikke har slået it-jobs op. Det er bare noget de skriver. Ord skaber jo handling, som DJØF siger.

Der er i det hele taget fuld plade på https://koncertit.kk.dk[/url], og lige meget hvad man vælger, ender man i en ord-flommet tekst, ingen handling og udødelige citater som: "Selv med en forretningsuddannelse fra CBS kan jeg løse tekniske problemer".

Nej, det kan du ikke. Du kan outsource, hyre en DJØF-buddy, holde mange og lange møder, samt hyre konsulenter for en samlet Anders And-formue for at få løst selv simple, tekniske problemer.

Du kan få minutter til at blive til måneder. Men du kan ikke løse tekniske problemer.

"A little less conversation, a little more action, please," sang Elvis.

Kogende frøer og oversvømmede IT-projekter

Ikke noget at sige til, at økonomien er så god i KK i disse år. De har fattet Den Nye Økonomi og det evige DJØF-riges komme.

Det fører mig til Poul-Henning Kamps seneste klumme om kogte frøer (kogning er åbenbart et tema i denne uge i Danmark) i Version2, der både er "sjov", genial og forfærdelig at læse. Jeg giver jer to citater fra klummen:

Om it: "Hvis vi byggede huse, som vi skriver programmer, ville den første spætte, der kom forbi, gøre en ende på civilizationen."

Om oversvømmelser: "Heldigvis bliver det ikke svært at finde ud af hvilke ejendomme, der er tale om: Enhver kan forstå hvad der foregår, når flyglet sopper i ankeldybt vand."

PHK er i storform her. Læs, grin og græd:

https://www.version2.dk/holdning/kogende-froeer

Weekendavisen skrev i øvrigt fremragende om alt det vand, der er kommet helt bag på - og under - os, i en artikel, der ikke er bag betalingsmur:

Den lille syndflod

Kan I huske, da Lomborg skrev og sagde, at vi burde bruge penge på at bygge diger og forebygge sygdomme, for vi kunne alligevel ikke nå at bremse det her klima-halløj i tide?

Han vidste åbenbart noget om vores evne til intet at gøre (og lyve, som vores miljøminister og landbruget stadigt og stædigt gør).

Under alle omstændigheder, så virker det som en rigtig god idé at få kigget lidt på digerne nu.

I den forbindelse synes jeg, at vi bør hyre hollændere til opgaven fremfor selv at opfinde nye dige-typer og -teknologier i nogle spændende mentor-forløb på CBS.

Lomborg, drengen i Kejserens Nye Klæder, blev selvfølgelig jaget ud af landet.

Det var alt for i dag. God weekend. Nyd uvejret. Nyd den fantastiske tid vi lever i. En krigskorrespondent ved navn Jan Stage sagde for mange år siden, at han var tyet til poesi for bare nogenlunde at kunne beskrive og forstå virkeligheden. Måske. Jeg tror, at virkeligheden bedre kan accepteres og forstås gennem alkohol, for eksempel en romtoddy.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.