Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Stort russisk hackerangreb mod Danmark: Lufthavnes hjemmesider lagt ned

Flere danske lufthavnes hjemmesider er blandt de ramte af stort russisk DDoS-angreb, der har ramt i weekenden.

Københavns Lufthavns website blev søndag lagt ned af et hackerangreb, som betød, at al info om lufttrafik og lignende forsvandt.

Det samme skete for flere mindre lufthavnes hjemmesider, ligesom Movia, Din Offentlige Transport og Thisted Kommunes hjemmesider er blevet ramt og lagt ned.

“Vi oplever i øjeblikket et massivt hacker-angreb på cph.dk, som vi arbejder på at afværge,” meddelte lufthavnen søndag eftermiddag i et Facebook-opslag.

Hacker-angrebet ramte ikke lufthavnens app, som brugerne altså fortsat kunne anvende - men håndteringen af den for lufthavnen indbringende betalings-parkering blev ramt.

“Angrebet påvirker også booking af parkeringspladser. Skal du parkere i lufthavnen indenfor de næste par timer, så kan du blot køre herud og og parkere – også uden at booke på forhånd,” lyder det fra lufthavnen.

Mandag morgen er siden oppe at køre igen.

Angrebet ramte også Bornholms Lufthavn, Thisted Lufthavn (som drives af Thisted Kommune), Movia, Din Offentlige Transport og Thisted Kommune.

På Facebook skrev Thisted Kommune søndag formiddag på Facebook, at kommunen var ramt af et ‘massivt hackerangreb’ og at kommunen ‘forventer at have udfordringer i disse dage.’

Thisted Lufthavns hjemmeside er mandag morgen oppe at køre igen. Det samme gælder Thisted Kommunes hjememside.

Din Offentlige Transport og Movias hjemmeside er fortsat utilgængelige mandag morgen.

Russiske hackere

It.-sikkerhedseksperten Peter Kruse skrev søndag på LinkedIn, at det er er den russiske hackergruppe NoName, der står bag angrebet.

Russiske NoName skriver på det sociale medie Telegram, at det store angreb skyldes statsminister Mette Frederiksens nye løfte om at støtte Ukraine i de kommende 10 år.

NoName skrev søndag på Telegram, at gruppen for anden dag i træk var i gang med at give Danmark en ‘uforglemmelig weekend.’

Peter Kruse siger til TV 2, at han regner med, at flere danske hjemmesider i de kommende dage vil blive ramt af DDoS-angreb.

Jan Kaastrup gør opmærksom på, at DDoS-angreb er relativt ufarlige, selv om de kan være genererende.

“Det er ret uskyldigt. Jeg ser det lidt som børnestreger. Og så er det selvfølgelig propaganda, for de er støttet af den russiske stat, det er helt sikkert,” siger han.