Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Taylor Vick/Unsplash)

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere med Nvidia-grej til trekvart millliard: Navnet er Gefion

Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond sørger nu for, at Danmark får en AI-optimeret supercomputer. Maskinen skal understøtte et nyt center for AI-innovation og er klar til at køre pilotprojekter inden nytår.

Gefion er navnet på den nordisk gudinde for pløjning, og det er vel egentlig et ganske godt navnevalg til den AI-supercomputer fra Nvidia, som Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond sammen har købt, og som inden nytår vil blive sat i arbejde i et helt nyt nationalt center for AI-innovation.

Prislappen lyder på 700 millioner kroner.

Eviden, som er et selskab i Atos Group og førende i Europa inden for avanceret computing, vil levere, installere og konfigurere supercomputeren senere i 2024 og yde support i begyndelsensfasen.

Centeret, der hedder Danish Centre for AI Innovation, forventes at være klar til pilotprojekter inden årets udgang.

Danmarks nye supercomputer er en stor NVIDIA DGX SuperPOD.

Den drives af Nvidia H100 Tensor Core GPU'ere og er forbundet via Nvidia Quantum-2 InfiniBand-netværk.

Supercomputeren og samarbejdet med Nvidia skal være med til at gøre Danmark i stand til at gennemføre projekter i stor skala inden for en lang række områder, hvor AI er et værdifuldt værktøj, samt inden for selve forskningen i AI.

Inden for udvalgte flagskibsprojektområder vil forskere kunne samarbejde med ekspertteams hos Nvidia om at udvikle løsninger på komplekse problemer.

Blandt andet forskning i lægemidler og bioteknologi ved hjælp af Nvidia BioNeMo, herunder proteindesign, fremskyndelse af den grønne omstilling og udvikling af fejltolerante (det vil sige fejlfri) kvantecomputere ved hjælp af Nvidia CUDA Quantum, der er en open source hybrid kvantecomputerplatform.

Skal bygges i et Digital Reality-datacenter

Gefion skal rent fysisk bygges og bo hos datacenterudbyderen Digital Realty, som har gjort plads til maskinen i det, der i en pressemeddelelse om projektet kaldes “et af sine AI-klare faciliteter i Danmark”.

Supercomputeren vil have det højeste sikkerhedsniveau og understøtte dansk datasuverænitet.

Når den er fuldt operationel, vil den derfor kunne bruges i projekter, der involverer følsomme data.

Ingen data vil blive gemt permanent i centret, og centrets brugere vil til enhver tid have fuld kontrol over deres data.

Der vil blive udviklet differentierede betalingsmodeller, som vil balancere kommerciel og akademisk brug med henblik på at få dækket centrets nuværende og fremtidige omkostninger.

Fondsejet A/S

Novo Nordisk Fonden har etableret et aktieselskab – Danish Centre for AI Innovation A/S – der vil eje og drive supercomputeren, og alle indtægter vil blive geninvesteret i initiativet. EIFO er minoritetsejer og ejer 15 procent af aktierne.

”Banebrydende videnskabelige opdagelser er baseret på data, og AI har nu givet os en hidtil uset mulighed til at sætte skub i forskningen inden for såvel menneskers som planetens sundhed,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden.

”Udvikling af ny medicin, diagnosticering og behandling af sygdomme samt komplicerede life science-udfordringer er eksempler på områder, hvor ekstrem AI-computerkraft kan medvirke til en positiv transformation af vores samfund. Samarbejdet med Nvidia og det deraf følgende nationale AI-innovationscenter kan være med til at løfte Danmarks dygtige forskere og innovatører til det næste niveau,” siger han.

Detaljerne om maskinen

Den nye supercomputer er en stor Nvidia DGX SuperPOD bestående af 191 Nvidia DGX H100-systemer (individuelle computersystemer) med i alt 1.528 Nvidia H100 Tensor Core GPU'ere og 382 Intel Xeon Platinum CPU'ere, der er forbundet via Nvidia Quantum-2 InfiniBand-netværksplatformen med databehandling i netværket.

Systemet vil også gøre brug af avancerede Nvidia softwareplatforme såsom Nvidia CUDA Quantum, som indeholder kraftfulde simuleringsværktøjer og muligheder for at programmere hybride CPU-, GPU- og kvanteprocessor (QPU)-systemer.

H100 GPU'ens Hopper-arkitektur – opkaldt efter den banebrydende amerikanske datalog Grace Hopper – er designet til at løse verdens mest udfordrende AI-problemer og er fire gange hurtigere til træningsopgaver på store sprogmodeller som GPT-3 sammenlignet med sin forgænger.