Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU gør klar til kæmpebøder til sociale medier, hvis ikke de fjerner løgn og opspind under valgkampe

EU er klar til at uddele kæmpebøder til X, TikTok, Meta og andre, hvis de giver plads til misinformation, deepfakes og løgne under valg.

De store sociale platforme som X, TikTok, YouTube, SnapChat, Facebook og andre risikerer at blive mødt med bødekrav på hele seks procent af deres globale omsætning, hvis ikke de sørger for at tackle misinformation og løgne.
Sådan lyder det fra EU, der er på trapperne med nye regler på området, som ifølge Financial Times sætter en stopper for mange år, hvor industrien selv har reguleret området.

Ifølge avisen er det direkte mål med de nye regler at forhindre, at der spredes løgne via de sociale medier, søgemaskiner og lignende under valgkampe - som EU selv står over for med det med kommende parlamentsvalg til juni.

Her er der i EU blandt andet bekymring for, at Rusland vil forsøge at destabilisere valgkampene op til valget ved at sprede misinformation og løgne via de sociale medier.

Med de nye regler vil EU tvinge de sociale platforme til i valgperioder at etablere faste teams, som løbende gennemgår det indhold, der bliver postet i EU på 23 forskellige sprog.

Reglerne er ifølge Financial Times udtryk for et ‘markant skift’ i den måde, hvorpå platformene holdes ansvarlige for deres indhold i Europa.

Ifølge avisen er der tale om ‘guidelines,’ som er formuleret i relativt brede vendinger. EU sigter dog efter at kunne håndhæve dem juridisk under den nye Digital Services Act.

“Sociale platforme skal dokumentere, at de følger reglerne eller forklare, hvad de ellers gør for at minimere risici. Kan de ikke det, får de en bøde,” lyder det fra en ikke-navngivet EU-talsmand til avisen.