Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Yan Ke/Unsplash)

Kina indfører forbud: Chip-producenter skal ikke længere kunne levere chips til den kinesiske regering

Det skal være slut med at købe computerchips fra AMD eller Intel, hvis det står til den kinesiske regering. Forbuddet kommer i kølvandet på teknologi-strid mellem USA og Kina.

Det skal fremover ikke være muligt for hverken AMD eller Intel at levere chips til kinesiske regeringscomputere.

Det sker som et led i et kinesisk forsøg på at udfase udenlandsk teknologi og erstatte det med kinesisk teknologi, når den kinesiske stat køber ind.

Det skriver Financial Times.

Et tydeligt eksempel på denne tendens er det seneste års antal udbud fra den kinesiske regering, militær og statslige virksomheder, som er blevet fordoblet.

Samtidig er værdien af disse udbud mere end tredoblet.

Alle statsejede virksomheder fik i 2022 en frist på fem år - indtil 2027 - til at have skiftet al kontorsoftware til kinesisk software.

Vil have vestlig teknologi ud af landet

Beslutningen kommer i kølvandet på de spændinger, der har præget forholdet mellem Kina og USA i de seneste år, hvor USA især har målrettet handelssanktioner mod Kina og kinesiske selskaber.

Her har USA blandt andet gjort det forbudt for virksomheder at eksportere avanceret teknologi fra virksomheder, der opererer i USA, til Kina.

Det sker efter, at USA i stor udstrækning har sat proppen i for eksport af avanceret amerikansk teknologi fra amerikanske virksomheder til Kina.

Det har i de seneste år fået Kina til at skrue markant op for landets opkøb af det dyre og stærkt avancerede maskineri, der anvendes til produktion af chip, da man vil være uafhængig af teknologi, man får udefra.

Ifølge en opgørelse fra Bloomberg har kinesiske selskaber alene i løbet af det seneste år købt produktions-udstyr af ikke-kinesiske selskaber for 40 milliarder dollar - omkring 280 milliarder kroner.

Det svarer til en vækst på 14 procent i forhold til 2022 - selv om Kinas generelle import af udenlandske varer i samme periode faktisk dykkede med 5,5 procent.

Huawei står til at blive den store vinder - men Kina er stadig afhængig af vestlig teknologi

Som mundheldet lyder, så må det, der udad tabes, indad vindes.

Og det lader til at præcis det, der er ved at ske for Huaweis vedkommende.

For mens selskabet er gået glip af en masse store kontrakter i USA og Europa, så lader det til, at selskabet nu kan vinde noget af det tabte hjem igen i Kina.

Selskabet producerer nemlig alt fra chips til software og vil derfor være et af de selskaber i Kina, der kommer til at skulle erstatte al udenlandsk hardware og software.

Den kinesiske regering har allerede offentliggjort en liste over blandt andet processorer og operativsystemer, der produceres af kinesiske virksomheder, og som kan erstatte teknologi, der kommer udefra.

Men selv om Kina har flere store tech-selskaber, der står på spring for at erstatte vestlig teknologi, så er landet fortsat meget afhængig af teknologi udefra.

Det gælder især chips og software fra eksempelvis Qualcomm og styresystemerne iOS og Android.