Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Photo by Taylor Vick on Unsplash)

Datacenter-nedbrud koster dyrt - men der bliver færre og færre af dem

Frekvensen af datacenternedbrud er faldende, men regningen er stadigvæk høj, når uheldet er ude, viser en ny undersøgelse.

For nylig blev tusindvis af statslige ansatte låst ude af deres systemer, da et af datacentrene hos Statens It blev ramt af et nedbrud.

Denne type udfald bliver dog færre og færre, skriver it-mediet The Register med henvisning til en ny kortlægning af datacenternedbrud, som analysehuset Uptime Institute har gennemført.

Ifølge analysen har der de seneste år været et konsistent fald i frekvensen af datacenternedbrud, når man holder antallet af nedbrud op mod væksten i it-kapacitet.

Det vil sige, at selv hvis der sker flere nedbrud, så vil væksten i nedbrud være lavere end den tilsvarende vækst i it-kapacitet.

Analysehuset forklarer udviklingen med, at der i dag bliver investeret mere i opbygningen af redundans i den fysiske infrastruktur, og at flere organisationer i dag har flyttet deres systemer i skyen.

Færre oplever nedbrud

Ifølge analysen er der dog også et faldende antal datacenteroperatører, som rapporterer, at de har oplevet nedbrud.

55 procent af operatørerne i analysen oplyser, at de har haft et nedbrud i løbet af de seneste tre år, mens tallet i fjor lød på 60 procent.

Året før var det hele 69 procent, som oplyste, at de havde oplevet et nedbrud i løbet af de seneste tre år.

Samtidig fremgår det af analysen, at kun hvert tiende nedbrud bliver kategoriseret som alvorligt.

Selvom der er få alvorlige nedbrud, så er de ikke desto mindre yderst bekostelige.

Eksempelvis oplyser 54 procent af de adspurgte, at deres seneste alvorlige nedbrud kostede mere end 100.000 dollar svarende til 690.000 dansk kroner, mens 16 procent oplyste, at regningen løb op i over 1 millioner dollar.

Strømafbrydelser er den hyppigste årsag

Da Statens It blev ramt af sit nedbrud tirsdag, skyldtes det en softwarefejl i et netværkskomponent.

Men ifølge analysen fra Uptime Institute er strømafbrud årsagen til 52 procent af alle rapporterede nedbrud og er dermed den mest udbredte årsag til datacenternedbrud.

Denne type nedbrud skyldes som regel fejl i nødgeneratorerne eller nødstrømforsyningen, også kaldet UPS.

Den næstmest udbredte årsag til datacenternedbrud er fejl i kølingsudstyret.

Uptime Institute noterer sig også, at flertallet af alle nedbrud på den eller anden måde kan tilskrives menneskelige fejl.