Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Offentlige hjemmesider overholder ikke krav i dansk web-lov / Elon Musk svinger øksen: Mere end 10 procent af Teslas medarbejderstab står til fyring / Dansk enzym-gigant bruger kvantecomputer

Offentlige hjemmesider overholder ikke krav i dansk web-lov. Elon Musk svinger øksen: Mere end 10 procent af Teslas medarbejderstab står til fyring. Dansk enzym-gigant bruger kvantecompute. Adobe åbner for Open AI-integration. Nemlig-stifters formue runder 400 millioner kroner. Diskriminerer Mobilepay mod transpersoner? Og så er det i dag er det 65 år siden, at programmeringssproget LISP første gang så dagens lys.

Godmorgen venner

Det er i dag tirsdag 16. april, og her har du Computerworlds morgen-briefing.

Denne morgen er Jacob Wittorff, der som din personlige paperboy har kylet dagens nyhedsopdatering ind på din digitale dørmåtte.

Vi lægger ud med en historie om, at mange offentlige hjemmesider ikke lever op til reglerne i loven om webtilgængelighed.

Offentlige hjemmesider overholder ikke krav i dansk web-lov

Danske ministerier og regioner lever ikke fuldt ud op til en række krav webtilgængelighedsloven, der skal sikre, at deres hjemmesider er tilgængelige for borgere med handicap.

Det møder nu kritik fra Rigsrevisionen, der samtidig påpeger, at Digitaliseringsstyrelsen tilsyn med overholdelsen af loven heller ikke har været tilfredsstillende.

Rigsrevisionen gennemgang har vist, at 12 ud af 21 ministerier og tre ud af fem regioner ikke har afgivet tilgængelighedseklæringer for alle deres hjemmesider, som loven ellers kræver, mens 46 procent af de tilgængelighedserklæringer, som var afgivet, var udfyldt forkert.

Samtidig kunne Rigsrevisionen konstatere, at 61 procent af forsiderne på ministeriernes og regionernes websteder ikke overholdt et eller flere krav til webtilgængelighed.

Elon Musk svinger øksen: Mere 10 procent af Teslas medarbejderstab står til fyring

Faldende priser og intensiveret priskrig på elbilsmarkedet betyder ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Tesla vil fyre 10 procent af sine 140.000 ansatte på globalt plan.

Ifølge Reuters er blandt andet Tesla ansatte i de amerikanske stater Californien og Texas blevet informeret om fyringsrunden, og en række af topfolk i selskabet har samtidig annonceret deres afgang.

Det gælder blandt andet Drew Baglino, der har ansvaret for udvikling af batteriteknologi hos Tesla samt Rohan Patel, der er chef for politik og forretningsudvikling, skriver Reuters.

Dansk enzym-gigant bruger kvantecomputer

Det tidligere Novozymes, der nu hedder Novonesis, har i samarbejde med iværksætter-virksomheden Kvantify taget kvanteteknologi i brug.

Det skriver erhvervsmediet Finans.

Projektet har endnu blot karakter af en demonstration af teknologiens potentiale, men ifølge Hans-Henrik Knudsen, medstifter og direktør for Kvantify, har man dog opnået nogen, som har karakter af et gennembrud.

“Vi har lavet et gennembrud for, hvad man kan bruge en kvantecomputer til. Det er første gang i verdenshistorien, at man har beregnet en enzymatisk reaktion på en kvantecomputer,” siger han til mediet.

Adobe åbner for Open AI-integration

I fremtiden kan det blive muligt at anvende kunstig intelligens-løsninger fra tredje parter som OpenAI i Adobes software.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet vil det eksempelvis kunne anvendes til indsætte AI-genererede scener i film, der bliver klippet med Adobe-software.

Nemlig-stifters formue runder 400 millioner kroner

Det danske online-supermarked Nemlig.com kom ud af det seneste regnskabsår med et rekordstort underskud på 195 millioner kroner.

Men Stefan Plenge, der har stiftet det digitale supermarked, har ifølge Børsen en velvoksen pengetank, og hans holdningselskab har netop rundet en egenkapital på 400 millioner kroner.

I det seneste år havde holdningselskab et overskud på 7,5 millioner kroner, hvilket er lavere end de foregående to år, hvor overskuddet har lydt på henholds 12,3 millioner kroner og 26,7 millioner kroner.

Diskriminerer MobilePay mod transpersoner?

Når betalingsappen MobilePay med sine nye retningslinjer tvinger brugere til at oplyse deres fulde juridiske navn, så er det deskriminerende og potentielt set farligt for transpersoner.

Det skriver Christoffer Koch Andersen, transaktivist og kommende ph-dstuderende ved universitetet i Cambridge, i et debatindlæg i Politiken.

“Dette udelukker os fra at benytte MobilePay uden sårbarhed, ved at vores fulde juridiske navn gøres tilgængeligt eller tvinger os til – såfremt vi ikke har skiftet juridisk køn – at blive deadnamed (kalde en transperson ved uønsket gammelt navn) og udleveret som transkønnet gennem dette gamle navn eller de nye navn, som vi ikke ønsker, at transfobiske familiemedlemmer skal kende,” skriver Christoffer Koch Andersen.

I dag er det 65 år siden, at programmeringssproget LISP så dagens lys

Programmeringssproget Lisp, der ligger til grund for meget udvikling af kunstig intelligens, blev introduceret 16. april 1959.

Lisp er udviklet af John McCarthy og bliver i dag stadigvæk anvendt i forbindelse med udvikling af kunstig intelligens.