Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Formand for De Samvirkende Invalideorganisationer, Stig Langvad, forstår ikke, at IT- og Telestyrelsen har valgt et gammelt ODF-format, der ikke understøtter tilgængelighed.

Åbne standarder understøtter ikke tilgængelighed

De to dokumentformater i det offentliges åbne standarder understøtter ikke fuld handicap-tilgængelighed. Det bør de gøre i løbet af seks måneder, raser invalideorganisation.

Når det offentlige Danmark om seks dage tager hul på åbne standarder, vil de to dokumentstandarder ODF og OOXML ikke understøtte tilgængelighed for blinde og svagtseende.

Microsoft fikser problemet i OOXML med et plugin til DAISY-formatet (Digital Accessible Information System), der er udviklet for at tilgodese handicappede læseres særlige behov for at få læst hele eller dele af teksten op.

Derimod understøtter det valgte OASIS ODF 1.0-format ikke tilgængelighed for de 12.000 danske blinde eller svagtseende.

"Det er meget bekymrende, at ODF ikke understøtter tilgængelighed, når kommunikationen mellem det offentlige og borgerne i stigende grad bliver elektronisk," fnyser formand for De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI), Stig Langvad.

Han påpeger, at der vil være problemer, hvis eksempelvis en kommune eller en statslig organisation uploader dokumenter ud i ODF-formattet.

ODF 1.0 understøtter ikke flere standard-tilgængelighedskrav som blandt andet alternativ tekst for billeder, objekter og hyperlinks, understøttelse af semantisk struktur ved import af andre fil-formater og korrekt kode ved tabel-overskrifter.

Disse mangler gør, at blinde og svagtseende ikke kan få læst teksterne ordentligt op via en syntetisk computerstemme.

Nyeste format understøtter tilgængelighed

Selvom ODF 1.0 ikke understøtter tilgængelighed er der håb for de handicappede. Den er nemlig rådet bod på manglerne i den et år gamle version, ODF 1.1, og formatet understøtter handicap-tilgængelighed.

Men det format er bevidst fravalgt af IT- og Telestyrelsen i anbefalingerne om, hvilke åbne standarder som bør blive benyttet i Danmark fra 1. januar 2008.

"Der er ikke en stor markedsmæssig udbredelse af ODF 1.1. endnu, og derfor har vi valgt 1.0-versionen. Det er jo ret afgørende, at de offentlige myndigheder kan købe eller downloade programmer, der rent faktisk kan læse de valgte versioner," siger kontorchef Michael Busk-Jepsen fra IT- og Telestyrelsens it-arkitekturkontor, der er ansvarlig for vejledning om implementering af dokumentformaterne i det offentlige.

Han påpeger dog samtidigt, at når ODF 1.1 opnår en tilpas stor markedsandel, så vil IT- og Telestyrelsen anbefale det handicapvenlige ODF-format.

Tvungen markedsudbredelse

Det argument har Stig Langvad fra DSI ikke meget til overs for, når en styrelse, der går meget i tilgængelighed på offentlige hjemmeside, ikke vælger et format, som understøtter alle danskere.

"Markedsudbredelsen kommer jo først, når man bliver tvunget til at bruge et specifikt format," siger han.

Stig Langvad mener derfor, at IT- og Telestyrelsen burde tænke sig grundigt om og indføre ODF 1.1 i de offentlige forvaltninger inden for seks måneder.

I Norge har den norske it-minister Heidi Grande Røys stillet forslag om at indføre åbne dokumentformater i statslige virksomheder. Og her er det også blandt andet også ODF 1.0, som der er anbefalet.

Microsofts DAISY-plugin til OOXML vil være klar "tidligt i 2008" ifølge selskabets danske tekniske chef, Jasper Hedegaard Bojesen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere